Janukovõtš: opositsiooni üleskutsed on julgeolekuoht

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina eurointegratsiooni pooldajad jätkavad rahumeelseid proteste.
Ukraina eurointegratsiooni pooldajad jätkavad rahumeelseid proteste. Foto: Efrem Lukatsky/AP

Ukraina president Viktor Janukovõtš taunis täna oma kolme eelkäijaga kohtudes opositsiooni üleskutseid revolutsioonile kui ohtu rahvuslikule julgeolekule.


«Üleskutsed revolutsioonile kujutavad endast ohtu rahvuslikule julgeolekule,» ütles ta kriisikõnelustel Leonid Kutšmale, Leonid Kravtšukile ja Viktor Juštšenkole.

Hea tahte žestina opositsioonile teatas ta, et on palunud peaprokuröril kindlustada mõnede kokkupõrgete järel politseiga kinni peetud meelavaldajate vabastamine. Riigipea sõnul kavatseb ta pingutada nende protestijate vabastamise nimel, kes pole toime pannud tõsiseid seadusrikkumisi.

Presidendi väitel käib töö tuvastamaks mõlema poole seadusrikkujaid. «Ma ei poolda karme reaktsioone ega inimeste üle kohtumõistmist. Riik peab edasi elama ja arenema,» sõnas Janukovõtš.

Janukovõtš lisas, et kõrgetasemeline Ukraina delegatsioon lahkub homme Brüsselisse pidama kõnelusi assotsiatsioonileppe üle Euroopa Liiduga.

Ta sõnas, et on andnud valitsusele korralduse koostada EL-iga assotsiatsioonileppe sõlmimisest tulenevate majandusriskide miinimumini viimise kava. «See töö peab olema valmis märtsis toimuvaks Ukraina-EL-i tippkohtumiseks.»

Opositsioonierakonna Svoboda üks juhte opositsiooni üks juhte Oleg Tjagnibok sõnas täna, et opositsiooni kohtumisele isegi mitte ei kutsutud.

Kravtšuk, Kutšma ja Juštšenko toetasid läinudnädalases ühisavalduses valitsuse Euroopa-kursist loobumise vastaseid meeleavaldusi, nimetades neid noorte ukrainlaste rahumeelseks rahvaliikumiseks.

Ukraina opositsioon on teatanud, et ei kavatse valitsusega läbi rääkida enne, kui Janukovõtš on valitsuse laiali saatnud, karistanud märulimiilitsat ühe väiksema protestiürituse vägivaldse laialiajamise eest novembris ning vabastanud kõik kinnipeetud meeleavaldajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles