Havanna: Obama-Castro käepigistus on lootustandev žest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama täna Kuuba presidendi Raul Castroga kätt surumas.
USA president Barack Obama täna Kuuba presidendi Raul Castroga kätt surumas. Foto: SCANPIX

USA presidendi Barack Obama ootamatu kätlemine Kuuba riigipea Raul Castroga täna Lõuna-Aafrika Vabariigis Nelson Mandela mälestustseremoonial on lootustandev žest, hindas Havanna toimunut.

Valitsuse kodulehel Cubadebate.cu on foto ajaloolisest hetkest allkirjaga: «Obama tervitab Rauli. Olgu see pilt USA Kuuba-vastase agressiooni lõpu algus.»

Mandela mälestustseremoonia Soweto jalgpallistaadionil on teine kord pärast USA ja Kuuba diplomaatiliste sidemete katkemist 1961. aastal, kui kahe riigi juhid teineteist tervitavad. Avalik kätlemine on esmakordne.

Esimene kord oli 2000. aastal aastatuhande tippkohtumisel New Yorgis, seal olid asjaosalisteks Kuuba toonane liider Fidel Castro ja USA president Bill Clinton. Pilti kohtumisest ei ole.

Valge Maja kinnitas toona, et kätlemine leidis aset, Castro aga väitis, et vahetati vaid tervitussõnu.

«Ma ei saanud välja joosta, et tema teretamist vältida, see oleks olnud ekstravagantne ja ebaviisakas,» rääkis vanem vend Castro 2000. aasta kohtumise ajal ja kinnitas, et see kestis vaid 20 sekundit.

Washington kehtestas poole sajandi eest Kuubale kaubandusembargo, mis kehtib tänini, ja kommunistliku Kuuba saatus on Ühendriikide sisepoliitikas ikka veel valus küsimus.

Analüütik Jorge Gómez Barata ütles AFPle saadetud kommentaaris, et Obama-Castro käepigistus oli «Mandela diplomaatia» tulemus.

«Mandela ei teadnud, et selline kohtumine aset leiab, aga kindlasti sillutas ta teed, mis võimaldas vastasseisu vältida ja lõi aluse niisuguseks tähtsaks kohtumiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles