India ülemkohus keelustas taas samasooliste seksuaalvahekorrad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homoseksuaalide õiguste eest võitlejate jaoks on täna Indias kurb päev.
Homoseksuaalide õiguste eest võitlejate jaoks on täna Indias kurb päev. Foto: SCANPIX

India ülemkohus kehtestas taas koloniaalajast pärineva samasooliste seksuaalvahekorda keelava seaduse, mis ähvardab keelust üleastujaid kuni kümne aastase vanglakaristusega.


Ülemkohus tühistas Delhi osariigi kohtu 2009. aasta otsuse, mille kohaselt rikub indialaste põhiõigusi riigi karistusseadustiku paragrahv 377, mis keelab inimestel «panna toime loomuvastaseid lihalikke tegusid».

Nelja aasta eest vastu võetud seadus julgustas India geikogukonda kapist välja tulema ja alustama avalikku kampaaniat üldlevinud diskrimineerimise ja ignorantsusega võitlemiseks.

Ülemkohtu haru, mida juhib kohtunik G.S. Singhvi, et ülemkohus ületas 2009. aastal oma volitused ning neil puudus tegelikult võim seaduse muutmiseks. Otsus võeti vastu kohtuniku viimasel tööpäeval enne pensionileminekut.

«Sel teemal seaduste vastuvõtmine on parlamendi pädevuses,» ütles kohtunik G.S. Singhvi otsuses, mille kohaselt on koloniaalajastu seadus põhiseadusega kooskõlas.

2009. aasta otsus leidis erinevates usugruppides, sealjuures eriti islamiusuliste ja kristlaste kogukondade liidrite seas tugevat vastuseisu ning tänane otsus võeti nende seas vastu rõõmuhõisetega. «Me teame, et homoseksuaalsus on loomuvastane,» ütles moslemite esindaja Abdul Raheem Quraishi. «See on vastuolus loodusseadustega ja on toonud kaasa HIV-i ja aidsi leviku.»

«Me ei osanud kõrgeimalt kohtult sellist otsust oodata. See on kogukonnale must päev,» ütles geiõiguslasi ühendava organisatsiooni advokaat Arvind Narayan ajakirjanikele. «Me oleme väga vihased sellise tagurliku otsuse pärast.»

Valitsus kohtuotsust esialgu ei kommenteerinud, ent uut leebemat seadust enne järgmise aasta üldvalimisi ilmselt vastu ei võeta, sest see pole suure hulga valijate seas populaarne.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International nentis, et otsus on tõsine hoop inimeste õigusele võrdsusel, privaatsusele ja väärikusele.

HI-viirusega nakatunute ja aidsihaigete heaks töötav advokaat T. Tandon kinnitas, et geiõiguste organisatsioondi püüavad kasutada kõiki võimalusi, et kohtuotsus vaidlustada ning taastasa 2009. aasta seadus. «Geiõiguste liikumine on praegu palju tugevam. Ei ole enam 2001. aasta, on aasta 2013. Niisugust otsust ei saa vastu võtta,» sõnas ta.

New Delhis ja Mumbais toimuvad seaduse vastu protestijate meeleavaldused.

ÜRO arenguprogramm väitis 2008. aastal, et homoseksualismi dekriminaliseerimine aitaks Indial võidelda HIV-i ja aidsi levikuga, mis mõjutab praeguseks umbkaudu 2,5 miljonit inimest.

Samasooliste seksuaalvahekorrad on konservatiivses Indias olnud pikaajaliselt tabuteemaks ning homoseksuaalsust nähakse endiselt vaimuhaigusena. Süüdimiõistmised paragrahv 377 alusel olid harvad, ent politsei kasutas selle olemasolu samasooliste paaride hirmutamiseks ja ahistamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles