Mandela matuste viipekeeletõlk osutus suvaliselt vehkivaks petiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestusteenistusel seisis palgatud viipekeeletõlk riigipeade kõrval ning vehkis kätega, jättes mulje, et teab, mida teeb.
Mälestusteenistusel seisis palgatud viipekeeletõlk riigipeade kõrval ning vehkis kätega, jättes mulje, et teab, mida teeb. Foto: SCANPIX

Eilsel Johannesburgis toimunud Nelson Mandela mälestusteenistusel Aafrika rahvuskongressi teenistuses töötanud viipekeeletõlk osutus petiseks, teatas täna Lõuna-Aafrika kurtide ühenduse juht.

Kurtide ühenduse direktor Bruno Durchen sõnas, et mälestusteenistuse teleülekandes riigipeade kõrval seisnud mees küll liigutas pidevalt oma käsi, ent selles puudus igasugune tähendus. Lõuna-Aafrika viipekeel on kurtide ühenduse sõnul ühine Lõuna-Aafrika vabariigi kõigi 11 riigikeele kõnelejate jaoks, edastas uudistekanal SBS.

Kolm viipekeele eksperti kinnitasid, et mees ei kasutanud ei Lõuna-Aafrika ega Ameerika viipekeelt, ent ei ole veel kindlaks tehtud, et ta ühtegi teist viiplemissüsteemi ei kasutanud.

Kurt lõunaafriklane Braam Jordaan nentis samuti, et tõenäoliselt mõtles tõlgikohuseid täitnud mees oma viiped sealsamas välja.

«Ma olin äärmiselt ärritatud ja alandatud. Ta mõtles oma märgid ise välja,» avaldas Jordaan oma nördimust ning möönis, et kahjuks jääb petise tegu kurtide kogukonna jaoks alatiseks Nelson Mandela mälestusega seostuma.

Maailma viipekeeletõlkide ühenduse esindaja Sheena Walters kinnitas samuti, et tõlk ei kasutanud ühtki Lõuna-Aafrikas arusaadavat viipekeelesüsteemi. «Suuremal osal viipekeelesüsteemidest on sarnane struktuur ja mustrid. See inimene paistab kasutavat palju korduvaid märke ning ei lisa neile ka tavapäraseid näoilmeid või tavalist struktuuri,» rääkis ta.

Lõuna-Aafrika viipekeeletõlk Francois Deysel kommenteeris Twitteri vahendusel, et petistõlk häbistab kõiki tegelikke selle töö tegijaid.

Lõuna-Aafrika valitsus teatas, et on kaebustest teadlik ning vastab peagi, edastas uudisteagentuur AP.

Lõuna-Aafrika kurtide ühendus kinnitas, et valmistab parasjagu ette omapoolset ametlikku teadaannet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles