USA toetab Iisraeli raketikaitsesüsteemi rajamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli kaitseministeeriumi avalikustatud foto edukast rakettrelva katsestusest.
Iisraeli kaitseministeeriumi avalikustatud foto edukast rakettrelva katsestusest. Foto: AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide president Barack Obama palub Kongessil eraldada veel 200 miljonit dollarit (2,5 miljardit krooni), et aidata Iisraelil rajada oma linnade kaitseks raketikaitsesüsteemi.

Iisrael rajab Raudkupli-nimelist raketikilpi, mis peaks pakkuma juudiriigile kaitset lühimaarakettide eest, mille trajektoor on võrreldes Iraani päritolu Shahab-tüüpi rakettidega tunduvalt väiksem.

Tegemist on süsteemiga, mis peaks Iisraeli elanikke kaitsma Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas ja Liibanoni lõunaosas tegutsevate šiiitide organisatsiooni Hezbollah rakettide eest, vahendas BBC. Samuti kardab juudiriik Iraani tuumaalast tegevust ja mõõdukate araabia maade valitsuste kukutamist radikaalsete islamistide poolt.

Iisrael hakkas ballistiliste rakettide vastast süsteemi koos USAga arendama pärast seda, kui Iraak esimese Lahesõja ajal Iisraeli pihta Scud-rakettidega tulistas.

Ameerika Ühendriikide siseministeeriumi andmetel küündis mullu Iisraelile eraldatud sõjaline abi 2,55 miljardi dollarini (ligi 32 miljardit krooni), kuid 2018. aastaks peaks vastav näitaja kerkima 3,15 miljardi dollarini (39 miljardit krooni).

Ühendriikide suhted on oma suurima liitlasega Lähis-Ida regioonis olnud viimasel ajal pinevad, sest Washington ei toeta Tel Avivi kava rajada okupeeritud Ida-Jeruusalemma ja Läänekaldale uusi juudiasundusi, sest see seab otseselt löögi alla Washingtoni usaldusväärsuse vahendajana ning ohustab Iisraeli ja palestiinlaste vahelisi rahuläbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles