Ekspert: euromaidan päästis Ukraina maine maailmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Ukraina eurointegratsiooni poolehoidja Kiievis.
Euroopa Liidu ja Ukraina eurointegratsiooni poolehoidja Kiievis. Foto: SCANPIX

Euromaidan päästis Ukraina maine, kuna tänu sellele hakkas maailm tegema vahet Ukraina ametivõimul ja ukrainlastel, rääkis sotsioloogiliste- ja poliitiliste uuringute keskuse (Sotsioizmerenije) juht Sergei Taran.

«Kuni euromaidani alguseni kirjutati maailmas, et Ukraina ütles lahti eurointegratsioonist, kui aga läks lahti «maidan», siis kirjutati, et Janukovõtš ütles lahti eurointegratsioonist, kuid ukrainlased mitte. See oli Ukraina mainele suureks abiks ja tõsiseks hoobiks võimu kuvandile.»

Kui Ukrainas peaks võim vahetuma, siis oleks Euroopa Liit kohe valmis allkirjastama assotsiatsioonileppe Ukrainaga ja seda ilma igasuguste vaidluste ja diskussioonideta.

Nii tugevat toetust Ukraina eurointegratsioonile pole Euroopas seni nähtud. Tarani sõnul on Viktor Janukovõtšil raske oma võimul püsida 2015. aasta presidendivalimisteni.

Janukovõtš on väga huvitatud Venemaa abist ja ta mõistab, et praeguse süsteemi korral ta 2015. aastal valimisi lihtsalt niisama ei võida, tuleb teha muudatusi – kas muuta mängu reegleid, korraldada võltsimisi või vahetada välja üksikud kandidaadid. Seda mehhanismi töötatakse praegu välja. Ja Janukovõtšil on üks probleem - kuidas muuta legitiimseks võimule pääsemine aastal 2015.»

Taran lisas, et selles küsimuses lootis Janukovõtš Venemaa abile. «See on õigupoolest tagatis, mida saab anda üksnes Venemaa, kuna Euroopa Liit seda iseenesest mõista anda ei saa.«

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles