Järjekordne pettus: Lõuna-Aafrikat ärritab võltsfoto Mandelast kirstus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud kirstus lamavat Nelson Mandelat valvavad Lõuna-Aafrika vabariigi sõdurid ning leinajatel on keelatud endist presidenti fotodele jäädvustada.
Avatud kirstus lamavat Nelson Mandelat valvavad Lõuna-Aafrika vabariigi sõdurid ning leinajatel on keelatud endist presidenti fotodele jäädvustada. Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika vabariigi valitsus kinnitas täna, et ei avalikusta fotosid Nelson Mandela surnukehast ning ärgitas inimesi eirama internetis levivat fotot, millel võib väidetavalt näha endist riigipead kirstus lamamas.
 

Esialgu arvati, et Twitterisse postitatud foto on kuidagi turvameetmetest hoolimata tõepoolest äsja pildistatud, ent hiljem selgus, et tegu on pettusega. Foto pärineb uudisteagentuuri AFP andmetel hoopis 1991. aasta juulist ning sellel on lihtsalt jäädvustatud hetk, mil Mandela korraks silmad sulges. Pilti on töödeldud, et jätta mulje kirstus lamavast surnukehast.

Foto põhjustas sotsiaalmeedias raevukat vastukaja ning seda peeti äärmiselt lugupidamatuks. Lõuna-Aafrika valitsus ühines hukkamõistus. «Kui selline materjal eksisteerib, kutsub valitsus üles rahvast seda mitte vaatama ning endi uudisvoogudest kustutama.»

Mandela perekond rõhutas enne mälestusteenistusi, et ei soovi surnukehast tehtud fotode avaldamist ning seetõttu keelati fotoaparaatide ja mobiiltelefonide kasutamine ka Mandelale viimset austust avaldama kogunenud rahvahulkadel.

Avatud kirstus lamavat Mandelat on käinud vaatamas kümned tuhanded leinajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles