Soome tulevik: malaaria, mustad jõulud ja kliimapõgenikud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustad jõulud
Mustad jõulud Foto: SCANPIX

Soome iseseisvusfondi Sitra värske raport maalib tulevikust sünge pildi.

Raporti seisab, et tulevikus on rohkem torme ja üleujutusi, kliimapõgenikke lõunast ning rikkuse ja vaesuse vahest tingitud vägivalda, edastab iltalehti.fi.

Raport kannab pealkirja «Mis toimub Soomes kui maailmas tõuseb temperatuur neli kraadi».

Teada on, et maailmas tõuseb keskmine temperatuur 2080. aastaks rohkem kui neli kraadi.

Sitra juhtiva uurija Vesa-Matti Lahti sõnul levib kliima soojenemise tõttu põhjapoole ka ohtlikke putukaid nagu näiteks malaariasääski.

Soomes võib hakata levima malaariast tingitud ohtlik maksahaigus.

Kliimamuutus toob kaasa varasemast ekstreemsemad ilmaolud. Torme ja üleujutusi on rohkem.

Raportis seisab, et Lõuna-ja Kesk-Soomes kaob 2080. aastaks talispordi harrastamise võimalus. Lõuna-Soomes hakkavadki olema mustad jõulud.

«Kui maailmas tõuseb temperatuur nelja kraadi võrra, siis Soome laiuskraadidel tähendab see kuuekraadist temperatuuritõusu. Talvel on soojenemise mõju eriti hästi tunda,» lisas Lahti.

Rikkad hakkavad elama kindlustatud tsitadellides, vaesed aga probleemsetes majades

Kliimamuutus toob kaasa ka suured lõhed elukvaliteedis. Vaestel ei ole raha ega muid vahendeid end üleujutuste ja muude looduskatastroofide eest kaitsmiseks. Samuti ei saa nad endale lubada arstiabi ega tervislikku toitu.

Ebavõrdsus võib kaasa tuua vägivallalaineid.

Kliimamuutusega kaasneb see, et ressursse on vähem. Kelle käes on juba varasemast eluks vajalikke ressursse rohkem, sellel on suuremad šansid paremini elada ja ellu jääda. Omakasu hakkab mängima suurt rolli ning inimeste vahelised lõhed kasvavad.

Kliimamuutuse ja temperatuuri tõusu tõttu hakkavad põhjapoole saabuma kliimapõgenikud. Lõunapoolkera aladel on veepuudus ning selle tõttu liigutakse põhjapoolkerale, kus vett veel jätkub.

Lahti arvates saaks Soome hakata aladele, kus vett ei ole, seda müüma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles