Mandela mälestusürituse libatõlki süüdistati mõrvas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thamasanqa Jantjie
Thamasanqa Jantjie Foto: SCANPIX

Lõuna-Aafrika Vabariigis peetud Nelson Mandela mälestusteenistusel viipetõlgina esinenud meest süüdistati 2003. aastal mõrvas, kirjutas reedel uudisteagentuur Enca.

Agentuuri andmetel pole teada, kuidas lugu lõppes, sest kummalisel kombel on kohtutoimik tühi.

Thamasanqa Jantjie, kes ise põhjendab oma veidrat käitumist skisofreeniahooga, seisis maailma liidrite, seahulgas ka USA presidendi Barack Obama vahetus läheduses.

Enca uurijatel õnnestus välja selgitada, et mees on staažikas seaduserikkuja, kes 1994. aastal oli kohtu all süüdistatuna vägistamises, 1995. aastal varguses, 1997. aastal sissemurdmises, 1998. aastal kuritahtlikus vara kahjustamises ja 2003. aastal mõrvas, mõrvakatses ja inimröövis.

Enamik süüdistustest on siiski tühistatud, sest kohtu hinnangul on mees süüdimatu. Teada on, et Jantije on varguse eest siiski kolmeks aastaks vangi mõistetud. Samas puudub info, kas ta tõepoolest ka vangis istus.

Mees on keeldunud mõrvasüüdistust ise kommenteerimast ja Enca uurijatel ei õnnestunud kindlaks teha, kas Gautengi ülemkohus tunnistas Jantije tõepoolest süüdimatuks. Kohtuprotsess sai läbi 2006. aastal, kuid miskipärast on kohtutoimik tühi.

Ligi saja riigipea ees viibelnud Jantije ei kasutanud viipekeele ekspertide sõnul ühtegi teadaolevat viipekeelt ning ka rahvusringhäälingu SABC ülekandele lisatud viipetõlge ei sarnanenud sugugi tema liigutustega.

Mehe käitumine vallandas kogu maailmas kuulmispuudega inimeste pahameele ning LAVi valitsus algatas toimunu suhtes ka uurimise.

LAVi tõlkijate instituudi esimehe Johan Blaauw' sõnul on korduvalt valitseva Aafrika Rahvuskongressi (ANC) üritustel tõlkinud Jantije kohta saabunud kaebusi ka varem.

Viipekeele libatõlgid on Johannesburgi St. Vincenti Kurtide Kooli direktori Ingrid Parkini sõnul LAV-is levinud probleem, kuna inimesed, kes teavad vaid mõnda viibet, püüavad end reklaamida professionaalsete tõlkidena. Kuna kliendid tavaliselt viipekeelt ei mõista, õnnestub neil sel viisil sageli kerget raha teenida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles