Füle: EL peatab töö assotsiatsioonileppe sõlmimiseks Kiieviga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi laienemisvolinik Štefan Füle.
ELi laienemisvolinik Štefan Füle. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit peatab töö assotsiatsioonileppe sõlmimiseks Ukrainaga, teatas täna ELi laienemisvolinik Štefan Füle.

«Ukraina presidendi Viktor Janukovõtši valitsuse sõnad ja teod lähevad aina enam lahku. Nende argumentidel pole tegelikku alust,» märkis Füle täna Twitteris.

Füle lisas, et kohtus hiljuti Brüsselis Ukraina asepeaministri Sergei Arbuzoviga. «Pärast seda on edasiste arutelude eeltingimuseks Kiievi-poolne selge otsus assotsiatsioonilepe allkirjastada. Töö on peatatud, sest vastust ei ole me saanud,» ütles ELi laienemisvolinik.

Ukraina valitsuse esindaja kinnitas, et Kiiev võtab läbirääkimisi Brüsseliga tõsiselt. Tema sõnul pole Füle avaldused ELi ametlikuks seisukohaks, mistõttu ei saa sellele vastata.

Ukraina peaminister Mõkola Azarov on nimetanud leppe eeltingimuseks 20 miljardi euro suurust laenu. ELi ametiisikud on selle nõudmise tagasi lükanud, öeldes, et ELi kaubanduspiirangute tühistamine tooks Ukrainale pikaajalist kasu.

President Janukovõtš on tugeva surve all otsustamaks, kas lõimuda ELiga assotsiatsioonilepet sõlmides läänega või ühineda Venemaa juhitava tolliliiduga. Teisipäeval sõidab Ukraina riigipea Moskvasse, kus kõnelused Vene presidendi Vladimir Putiniga keskenduvad tõenäoliselt Moskva pakutavale vabakaubandusleppele.

Janukovõtš loobus novembri lõpus Euroopa Liiduga assotsiatsioonilepet sõlmimast, põhjendades seda vajadusega taastada tihedad sidemed Moskvaga. Otsus vallandas Kiievis ja eeskätt Lääne-Ukrainas valitsusvastased meeleavaldused. Pühapäeval kogunesid Kiievi keskväljakule meelt avaldama sajad tuhanded inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles