Leedu: Vene rakettide paigutamine Kaliningradi teeb murelikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas. Foto: SCANPIX

Leedu kaitseminister Juozas Olekas ütles täna, et tal pole infot Venemaa lühimaarakettide Iskander-M paigutamise kohta Leedu piiri lähedale Kaliningradi oblastisse, kuid olukord on tema sõnul murettekitav.


«See on uus murettekitav uudis Vene raketisüsteemide olemasolu kohta Kaliningradi oblastis, kus Venemaa on mitmel korral maininud vajadust neid moderniseerida. Moderniseerimise uus tase Baltimaade ja NATO piiri lähedal Kaliningrad tekitab vajaduse täiendavaks tähelepanuks ning seetõttu hoiame me olukorral silma peal. Arutame regionaal- ja NATO partneritega, kuidas peaksime hüpoteetiliste intsidentide korral reageerima ja ennast kaitsma. Hetkel ei saa ma Iskanderide Kaliningradi oblastisse paigutamist kinnitada,» ütles kaitseminister.

Leedu peaminister Algirdas Butkevičius ütles esmaspäeval, et teda on täiendava relvastuse toomisest piiri lähedale teavitatud.

«Mul on infot teatud lisatehnika paigutamise kohta Leedu, Läti ja Eesti lähedusse. Hetkel ei tahaks ma teatud asju avaldada ja neid kommenteerida. Mul on info olemas ja ma isegi rääkisin sellest eile teatud inimestega,» ütles peaminister, kelle sõnul ta peaks saama täiendavat infot teisipäeva jooksul.

Saksa ajaleht Bild teatas läinud nädalavahetusel julgeolekuallikatele tuginedes, et satelliitfotode järgi otsustades on Venemaa viimase 12 kuu jooksul paigutanud Kaliningradi oblastisse ja oma läänepiirile Eesti, Läti ja Leeduga kahekohalise arvu mobiilseid Iskander-tüüpi raketikomplekse.
Iskandere saab varustada tava- ja tuumalõhkepeadega ning nende lennukaugus on 500 kilomeetrit, kirjutas Bild.

2011. aasta novembris alustas Poola ja Leeduga piirnevas Kaliningradi oblastis tööd uus radarijaam ja 2012. aasta aprillis viis Venemaa sinna raketisüsteemid S-400. Moskva on hoiatanud, et kui NATO ei arvesta tema murega Ida-Euroopasse rajatava raketikilbi pärast, paigutab ta Kaliningradi ka Iskander-tüüpi raketid.

Leedu, Poola ja NATO ametiisikud on Venemaa plaane korduvalt kritiseerinud. Alliansi sõnul ei ole raketikilp suunatud Venemaa, vaid rünnakute vastu, mis võivad lähtuda vaenulikest riikidest nagu Iraan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles