Lõuna-Sudaan teatas riigipöördekatse nurjamisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tank
Tank Foto: SCANPIX

Lõuna-Sudaani president Salva Kiir teatas täna oma rivaali korraldatud riigipöördekatse nurjamisest.


«See oli riigipöördekatse,» teatas Kiir ajakirjanikele. Tema sõnul on valitsusel täielik kontroll julgeolekuolukorra üle pealinnas Jubas.

«Ründajad pagesid ja meie jõud ajavad neid taga,» lisas maailma noorima riigi president.

Kiir süüdistas riigipöördekatses endist asepresidenti Riek Machari, kelle ta lubas kohtu ette tuua, ja talle ustavaid sõdureid. Poliitilised pinged hiljuti iseseisvunud riigis on viimase kuu jooksul kiiresti süvenenud.

Diplomaatide ja julgeolekuallikate teatel puhkes tulevahetus veidi pärast keskööd Juba kesklinna lähedal asuvates armeekasarmutes ja levis sealt mujale. Üksikud kokkupõrked kestsid kogu öö, ent tänaseks hommikuks suudeti kord taastada.

Lõuna-Sudaan iseseisvus 2011. aastal pärast referendumit, mis toetas ülekaalukalt Põhja-Sudaanist lahkulöömist ja uue riigi moodustamist. Viimastel nädalatel on riigis lahvatanud poliitilised pinged, detsembri algul süüdistasid valitseva Sudaani Rahvavabastusliikumise (SPLM) mõjukad liikmed president Kiiri diktaatorlikus käitumises.

SPLA armee kõneisik Phil Aguer ütles esmaspäeval kohalikule raadiole, et presidendile lojaalsed üksused tegelevad tulevahetuse algatajate väljaselgitamisega.

Jubas viibiv diplomaat kirjeldas olukorda linnas segasena, kuid ütles, et hommikuks oli olukord suhteliselt rahulik ja suurematel ristmikel patrullivad sõdurid.

USA ja Briti saatkond Jubas soovitasid oma kodanikel vältida tarbetut liikumist. ÜRO avaldas olukorra pärast sügavat muret ja teatas, et on Lõuna-Sudaani juhtidega ühenduses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles