Vene raketivägede ülem: vajame heidutuseks 1500 tuumalõhkepead

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene raketivägede ülem kindralpolkovnik Sergei Karakajev.
Vene raketivägede ülem kindralpolkovnik Sergei Karakajev. Foto: SCANPIX

Vene strateegilised tuumajõud vajavad heidutuseks ligi 1500 tuumalõhkepead, ütles raketivägede ülem kindralpolkovnik Sergei Karakajev teisipäeval.


«Strateegilise heidutuse ülesande täitmiseks on Vene strateegilistel tuumajõududel vaja umbes 1500 lõhkepead. USA-l on neid ligikaudu sama palju,» ütles Karakajev strateegiliste raketivägede päeval puhul.

Karakajevi sõnul näitavad arvutused, et nii palju lõhkepäid on heidutuseks vaja, kui arvestada Ühendriikide strateegiliste ründejõudude ja «teiste tuumariikide - Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina - ja uute tuumariikide - India Pakistani ja teiste - strateegiliste vägede taset».

«Venemaa ja USA strateegiliste ründejõudude kvantitatiivsed parameetrid on määratud kindlaks strateegiliste tuumarelvade vähendamise uues leppes,» sõnas Vene raketivägede ülem.

«Ma ei ütle Ühendriikide strateegiliste ründejõudude kasutuses olevat täpset rakettide arvu. Ma märgin lihtsalt, et nende arvu vähenemist kompenseeritakse rakettide ja eriotstarbeliste relvade moderniseerimise ja edasiarendamisega kogu strateegilise tuumatriaadi ulatuses. Venemaa on sellest teadlik,» seletas Karakajev.

Tema sõnul ei sõltu Suurbritannia, Prantsusmaa ja Hiina tuumajõudude arendamine Venemaa ja USA desarmeerimiskõnelustest.

Aastal 2002 sõlmisid Venemaa ja USA Moskvas strateegilise ründerelvastuse vähendamise leppe (SORT), mis kutsus vähendama mõlema riigi strateegilist relvastust kahe kolmandikku võrra. 2010. aastal sõlmisid kaks riiki uue strateegilise relvastuse vähendamise lepingu (START), mis näeb ette mõlema poole tuumaarsenali olulise vähendamise maksimaalselt 1550 lõhkepea ja 800 kandjani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles