Vene inimõiguslane: see ei ole ulatuslik amnestia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva Helsingi grupi juht Ljudmila Aleksejeva.
Moskva Helsingi grupi juht Ljudmila Aleksejeva. Foto: SCANPIX

Moskva Helsingi Grupi juht Ljudmila Aleksejeva loobus väljakuulutatud amnestia puhul tänukõne pidamise plaanist.


Varem lubas ta esineda luulevormis tänukõnega juhul, kui amnestia tuleb ulatuslik ning hõlmab ka nn Bolotnaja kohtuasjas süüdistatavaid.

«Kas see on siis ulatuslik amnestia? Ma loobun. Ei tule minult mingit tänukõnet, ei luulevormis ega mingisugust,» kommenteeris Aleksejeva Interfaxile.

«Ma arvasin kohe, et meie pakutud laia amnestia variant lükatakse tagasi. Kuid ei saa öelda, et ma oleksin kurvastanud, kui kuulsin, et ulatuslikku amnestiat ei tule. See poleks ju meie riigi juhtkonna stiil,» lisas inimõiguslane.

Aleksejeva sõnul tuleb rõõmustada ka nende mõne poliitvangi pärast, kes tänu amnestiale pääsevad uurimise alt ja koduarestist.

Amnestia, mis kuulutati välja seoses põhiseaduse 20. aastapäevaga, puudutab väikelaste emade, alaealiste ja sõjaveteranide kõrval ka isikuid, kes on süüdi mõistetud või uurimise all massirahutustes osalemist puudutava paragrahvi alusel. Seetõttu on lootust vabadusse pääseda Bolotnaja väljakul suurmeeleavaldusel osalenud inimestel, Greenpeace'i jäälõhkuja Arctic Sunrise meeskonnal ja punkbändi Pussy Riot liikmetel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles