Janukovõtš: lääs ei peaks Ukraina kriisi sekkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina president Viktor Janukovõtš ütles täna, et lääneriigid ei peaks Ukraina poliitilisse kriisi sekkuma.


«Väga oluline on see, et tegemist on meie siseküsimusega ja et teised riigid ei tohi meie siseasjadesse sekkuda. [...] Ma olen kategooriliselt vastu sellele, et teised tulevad meie riiki ja õpetavad meile, kuidas elama peab,» ütles Janukovõtš Ukraina telekanalitele antud intervjuus.

President süüdistas võimule vastuhakkajaid eesotsas endise poksitšempioni Vitali Klõtško, eksvälisministri Arseni Jatsenjuki ja marurahvuslaste juhi Oleh Tjahnõbokiga.

«Ma olen kategooriliselt selle vastu, et poliitikud sääraseid revolutsioonilisi protsesse õhutavad. Oodake valimised ära ja ukraina rahvas ütleb oma sõna,» lausus ta 2015. aasta presidendivalimisi silmas pidades.

«Meil ei ole vaja ringi joosta ja otsida kusagilt isandaid, kel on Ukraina vastu huvi. Ei ole vaja end niiviisi alandada.»

Janukovõtš otsustas novembri lõpus jätta Euroopa Liiduga vabakaubandus- ja assotsiatsioonileppe allkirjastamata, mis vallandas Kiievis ja mujal riigis viimase kümnendi suurimad valitsusvastased protestid.

Opositsioonijuhtide ja valitsusvastaste demonstrantidega on käinud teiste seas kohtumas Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton ja USA välisministri abi Victoria Nuland.

Janukovõtš ütles esimeses kriisiaegses otseintervjuus Ukraina suurematele telekanalitele, et abipaketi vastuvõtmine Venemaalt Kiievi eurointegratsiooni kursile takistusi ei sea.

«Siin [allkirjastatud dokumentides] puuduvad igasugused vastuolud Ukraina kursi ja ükskõik missuguse integratsiooni vahel,» ütles Janukovõtš ajakirjanikele. Me ei räägi integratsioonist, me räägime majandussuhetest.»

Venemaa soostus teisipäeval ostma 15 miljardi USA dollari (11 miljardi euro) eest Ukraina riigivõlakirju ja langetama Ukrainale müüdava gaasi hinda kolmandiku võrra.

Janukovõtši sõnul võttis Ukraina aja maha, et otsustada, missugustel tingimustel vabakaubanduslepe [EL-iga] allkirjastatakse.

«Kui me näeme, et see on meile kasulik, siis langetatakse kahtlemata positiivne otsus,» kinnitas ta, kuid lisas, et Kiiev peab võimalikuks rakendada mõned Venemaa juhitava tolliliidu tingimused.
«Ukraina valitsus sai need [tolliliidu] dokumendid ja uurib tingimusi. Kui järeldused on tehtud, siis me otsustame, milliste tingimustega me ühineme.»

Janukovõtš ütles, et kui tema toetus rahva hulgas on madal, ei kandideeri ta 2015. aastal uuesti presidendiks.

Viimased arvamusuuringud näitavad, et kui 2015. aasta presidendivalimised lähevad teise vooru, kaotab Janukovõtš Klõtškole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles