Kommersant: Hodorkovski taotles amnestiat julgeolekuteenistuste survel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski 2008. aastal kohtus.
Mihhail Hodorkovski 2008. aastal kohtus. Foto: SCANPIX

Vene ajaleht Kommersant kirjutas täna, et Kremli kriitik ja endine naftamagnaat Mihhail Hodorkovski küsis Vladimir Putinilt amnestiat julgeolekuteenistuste survel.
 


Eile rabas Putin Venemaad pärast üle nelja tunni kestnud pressikonverentsi avalikustatud teatega, et Hodorkovski on palunud armu ning ta kavatseb seda lubada. Endine naftakompanii JUKOS juht on kinnitanud korduvalt, et ei taotle Putinilt amnestiat, sest ta on süütu ega kavatse endale osaks saanud süüdistusi kuidagi omaks võtta.

Nimetuks jäänud allikaid tsiteerinud Kommersandi andmetel käisid Hodorkovski juures hiljuti Vene julgeolekuteenistuste esindajad, kes rääkisid endisele ärimehele, et tema vähki põdeva ema tervis on halvenemas ning peagi võidakse algatada ka kolmas kohtuasi, mis pikendaks mehe vanglakaristust veelgi.

«Vestlusel, mis toimus advokaatide juuresolekuta, sunniti Mihhail Hodorkovskit presidendi poole pöörduma,» kirjutas Kommersant. Ajalehe andmetel vabaneb ta nüüd ilmselt veel enne aasta lõppu.

Putini eilne teade tabas ootamatult ka Hodorkovski perekonda ning tema eest võitlevaid advokaate.

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov rääkis eile uudisteagentuurile AFP, et armuandmispalve allkirjastas Hodorkovski isiklikult. Ei Hodorkovski ema Marina ega tema advokaat Vadim Kljuvgant ei teadnud aga eile dokumendi esitamisest veel midagi.

Hodorkovski vanglakaristus peaks lõppema tuleva aasta augustis, ent selle kuu alguses ähvardati teda võimaliku kolmanda kohtuasjaga. Putin teatas eile pressikonverentsil, et ei näe uuel kohtuasjal aga mingit perspektiivi ning ta ei usu, et selline oht olemas on.

Hodorkovski on pettuses ja vara omastamises süüdistatuna vangis veetnud üle kümne aasta ning tema vabastamisteade jõudis Venemaa ajalehtede esikülgedele.

«Jumal, ta on armuline!» seisis ajalehe Moskovski Komsomolets esiküljel.

Päevaleht Vedmosti nimetas toimunut aga suhtekorraldustrikiks, mille mõju 10 aastat tagasi Hodorkovski vangistamisega majandusele ja ühiskonnale põhjustatud haavade parandamisel hinnati tagasihoidlikuks. «10 aastat tagasi ehitatud süsteem töötab ka tulevikus edasi. Hodorkovski isiklikult ei ole sellele süsteemile enam oht.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles