Allikas: Hodorkovski lahkus vanglast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

 Venemaa kunagine rikkaim mees ja Kremli kriitik Mihhail Hodorkovski sai reedel president Vladimir Putinilt armu ja vabanes pärast kümmet aastat vanglast, teatas föderaalne vanglaamet (FSIN) pressiteates.


Hodorkovski lahkus Karjala Segeža linna kolooniast kella 12.20 paiku (Eesti aja järgi 10.20), ütles Karjala julgeolekuteenistuse töötaja uudisteagentuurile Interfax.

President Vladimir Putin teatas neljapäeval iga-aastase pressikonverentsi lõppedes üllatuslikult, et 2003. aastast saadik vangis istunud Hodorkovski on esitanud armuandmispalve. Riigipea allkirjastas selle reedel.

Hodorkovski vabanemise väljavaated tulid üllatusena isegi tema advokaatidele ja emale. Hodorkovski oli armuandmispalvest korduvalt keeldunud, öeldes, et see võrduks süü tunnistamisega. Ta pidanuks vabanema 2014. aasta augustis.

Vene ajalehe Kommersant andmeil olid eriteenistuse töötajad hiljuti Hodorkovskiga vestlemas käinud.

Nad rääkisid talle, et tema vähki põdeva ema tervis on halvenenud ja hoiatasid teda veel kolmandagi kriminaalasja eest, kirjutas Kommersant viitega anonüümsetele allikatele.

Majandus- ja poliitikaanalüütikud seostavad Kremli otsust Hodorkovski vabastada sooviga parandada veebruaris peetavate Sotši taliolümpiamängude eel Venemaa inimõigusolukorra mainet rahvusvahelise üldsuse silmis.

Tänaseks tegevuse lõpetanud naftafirma Jukos juht mõisteti 2005. ja 2010. aastal süüdi finantskuritegudes.

Vene riigiduuma võttis kolmapäeval viimasel lugemisel vastu amnestiaseaduse, tänu millele võib karistuse kandmisest ja kriminaalvastutusest vabaneda umbes 25 000 sotsiaalselt kaitsetumat süüdimõistetut ja uurimisalust.

Seetõttu on lootust vabadusse pääseda 2012. aastal Moskvas Bolotnaja väljakul Putini-vastasel suurmeeleavaldusel osalenud inimestel, Greenpeace'i jäälõhkuja Arctic Sunrise rahvusvahelisel meeskonnal ja punkbändi Pussy Riot liikmetel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles