Ekspert: Hodorkovski vabastamine võib kiirendada Vene majanduskasvu

Mari Kamps
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski
Mihhail Hodorkovski Foto: SCANPIX

Vene prominentse majanduseksperdi Jevgeni Jasin oletusel aitab armuandmine JUKOSe eksjuhile Mihhail Hodorkovskile kaasa majanduse kasvutempo kiirendamisele tuleval aastal, kuna suureneb majandusringkondade usaldus võimu vastu.

Venemaa majanduse kasvutempo aeglustus tänavu oluliselt ja seda muu hulgas ebasoodsa investeerimiskliima tõttu, vahendas uudisteportaal Prime. Võimude ootuste järgi paraneb situatsioon järgmisel aastal, kui sisemajanduse koguprodukti (SKP) juurdekasvuks ennustatakse 2,5 protsenti võrreldes 1,4 protsendiga, mida oodatakse sel aastal.

«Meil on tekkinud uus klass ettevõtjaid, kes pelgavad selles riigis töötada. Kuid ma arvan, et järgmisel aastal tõenäoliselt olukord paraneb, sest üks kõige tähtsamatest äriringkondade usalduse suurenemise tõsiasjadest juhtus eile. See oli seotud Hodorkovski vabastamisega,» rääkis 79-aastane Jasin.

Majandusekspert selgitas, et tema jaoks pole niivõrd oluline Hodorkovski persooniga seotud konkreetne samm, vaid pigem võimalus, et suureneb usaldus Vene võimuorganite vastu. «Vaatame, et kuidas läheb, kuid enesetunne läks veidi paremaks. Aga minu enesetunde paranemine võib väljenduda selles, et SKP juurdekasv pole tuleval aastal mitte 1,4 protsenti, vaid 2,5 protsenti.»

Jasin oli Vene majandusminister aastatel 1994-1997. Praegu töötab ta teadusinstituudi Kõrgeim Majanduskool teadusjuhina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles