Suurbritannias mälestatakse Lockerbie lennukiplahvatuse ohvreid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23.12.1988: Uurijad ja päästjad on kogunenud Lockerbi linna läheduses põllule kukkunud õhus Pan Am-i kokpitti.
23.12.1988: Uurijad ja päästjad on kogunenud Lockerbi linna läheduses põllule kukkunud õhus Pan Am-i kokpitti. Foto: SCANPIX

Täna möödub 25 aastat Lockerbie lennukiplahvatusest, mis nõudis 270 inimese elu. USAs ja Suurbritannias peetakse lahkunute auks mälestusteenistusi.
 

1988. aastal lasti Šotimaa linna Lockerbie kohal õhku Pan Am-i Boeing 747, mis kandis lennunumbrit 103. Lennuk oli kõigest pool tundi tagasi tõusnud õhku Londonist ning teel New Yorki. Kõik 243 pardal olnud reisijat ning 16 meeskonnaliiget hukkusid. Lisaks sai surma 11 inimest, kelle kodusid tabasid lennukirusud. Suurem osa pardalolnutest olid USA kodanikud.

Uurijad arvasid esialgu, et plahvatuses on süüdi kaks Liibüa salateenistuse agenti.

Pommipanemises mõisteti 2001. aastal lõpuks süüdi vaid üks mees, liibüalane Abdelbaset al-Megrahi. 2009. aastal vabastati ta raskes staadiumis eesnäärmevähi tõttu. Ta suri möödunud aastal oma kodus Tripolis.

2003. aastal tunnistas Liibüa valitseja kolonel Muammar Gaddafi, et pommi pani Liibüa, ent eitas, et oleks ise selleks käsu andnud.

2011. aastal väitis Liibüa toona äsja tagasi astunud justiitsiminister Mustafa Mohamed Abud Al Jeleil, et tal on andmeid, mis tõestavad, et plahvatuse tellis Gaddafi.

Aastate jooksul on kerkinud mitmeid teooriaid juhtunu ning selle toimepanijate kohta.

Endine Briti saadik Liibüas, Oliver Miles, rääkis BBC-le, et tõde juhtunust ei pruugi kunagi selguda. Samas mainis ta, et kui pommipaneku taga oli Liibüa niiditõmbaja, oli see Gaddafi.

«Ma ei arva, et tõde ilmselt üldse kunagi teada saadakse, nii et rääkime sellest ilmselt veel aastaid,» sõnas Miles.

Septembrini FBI direktor olnud Robert Muller rääkis lõppeval nädalal BBC-le, et tulevikus esitatakse süüdistus kindlasti veel teistelegi plahvatusega seostavatale isikutele. Ta kinnitas, et alates Liibüa revolutsioonist 2011. aastal, mil kukutati Gaddafi, on uurimine kõvasti edenenud.

Pan AM-i lennu 103 ohvrite lähedasi koondava grupi president nentis, et kardab Liibüa jätkuva ebastabiilsuse negatiivset mõju uurimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles