Hiina kritiseeris Jaapani kaitsekulutuste suurendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani kaitsejõud.
Jaapani kaitsejõud. Foto: SCANPIX


Hiina kaitseministeerium arvustas täna teravalt Jaapani kaitsekulutuste suurendamise kava, süüdistades Tokyot piirkondlike pingete õhutamises oma riikliku julgeoleku kaitsmise ettekäändel.

Ministeeriumi pressiesindaja Geng Yansheng ütles täna hommikul asutuse veebilehele postitatud avalduses, et Hiina on Jaapani teisipäeval kinnitatud viie aasta kaitsekulutuste kavale resoluutselt vastu.

Geng süüdistas Jaapanit külma sõja aegse mentaliteedi säilitamises, mis töötab vastu kahe riigi rahumeelsele arengule, koostööle ja mõlemapoolsele kasule.

Jaapani valitsus otsustas teisipäeval, et aastail 2014-2019 kulutatakse riigikaitsele 24,7 triljonit jeeni (240 miljardit dollarit).

Riik soetab territoriaalvete seireks ja saarte kaitseks kolm mehitamata luurelennukit, viis allveelaeva, 52 amfiibsõidukit ja 17 Osprey-tüüpi hübriidkopterit, lisaks ostetakse kaks raketikaitsesüsteemiga Aegis varustatud hävitajat, 28 hävituslennukit F-35 ning ühe varghävitaja, mis on tunduvalt parem praegu kasutusel olevast analoogist F-15.

Jaapani peaministri Shinzo Abe sõnul võimaldab kaitsekulutuste suurenemine Jaapani sõjaväel proaktiivse patsifismi vaimus täita senisest paremini oma rahvusvahelisi kohustusi.

Hiina kuulutas omakorda novembris Ida-Hiina mere kohal välja õhutõrje tuvastustsooni, mis hõlmab muu hulgas ka Jaapani kontrollitavad asustamata Senkaku (hiinapäraselt Diaoyu) saari, mida nõuavad endale ka Peking ja Taiwan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles