Uganda kehtestas homoseksuaalide maksimumkaristuseks eluaegse vangistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seadusettepaneku esitlemise järel toimus Londonis Uganda saatkonna ees protest inimõiguste kaitseks.
Seadusettepaneku esitlemise järel toimus Londonis Uganda saatkonna ees protest inimõiguste kaitseks. Foto: SCANPIX

Uganda parlament võttis eile vastu seaduse, mis määrab homoseksuaalsuse eest maksimumkaristuseks eluaegse vangistuse. 2010. aastal, mil seaduseelnõud esmakordselt esitleti, sisaldus selles ka surmanuhtlus.

Homoseksuaalsus oli Ugandas juba varem ebaseaduslik - koloniaalajastust pärit seaduse järgi on loomuvastased seksuaalaktid kriminaalkuritegu. Uue seaduse kirjutanud poliitiku sõnul pidi reegleid karmistama, sest lääne homoseksuaalid ohustavad Uganda perekondi ning «värbavad» Uganda lapsi oma ridadesse.

Uganda seksuaalvähemuste sõnul mõjutavad poliitiliste ja religioossete liidrite suhtumist hoopis Ameerikast tulnud evangelikaanid, kes levitavad homoseksuaalsuse vastaseid ideid.

Ugandalaste seas on uus seadus väga populaarne ning paljud viitavad riigi õigusele kaitsta seadusega oma lapsi.

Rahvusvahelise kriitika tõttu lükati seaduse vastuvõtmine mitmeid kordi edasi. Möödunud aastal lubas Uganda parlamendi spiiker Rebecca Kadaga, et surub seaduse läbi jõulukingiks kõikidele ugandalastele.

USA president Barack Obama nimetas Uganda uut homoseksuaalsuse karistusi käsitlevat seadust sellest esimest korda kuuldes põlastusväärseks.


Homofoobia on Ugandas laialt levinud, kuid kohalike geide sõnul on olukord siiski paranenud. 2012. aastal toimus isegi Uganda esimene geiparaad ning nad on osalenud ka inimõiguste toetuseks korraldatud marssidel.

Uganda transseksuaalne seksuaalvähemuste õiguste eest võitlev aktivist Pepe Julian Onziema eile uut seadust ei kommenteerinud, sõnades, et ta vajab selleks rohkem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles