Analüütik: Hodorkovskist võib saada uus Solženitsõn

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hodorkovski (vasakul) ja Saksamaa endise välisministri Genscheri (paremal) vahel paistab ajaloolane ja politoloog Alexander Rahr.
Hodorkovski (vasakul) ja Saksamaa endise välisministri Genscheri (paremal) vahel paistab ajaloolane ja politoloog Alexander Rahr. Foto: AFP/SCANPIX

Vabastatud endine naftamagnaat Mihhail Hodorkovski hoiab tulevikus tõenäoliselt poliitikast eemale, ent võib asuda kirjutama Venemaast samamoodi nagu seda tegi dissident Aleksandr Solženitsõn, kommenteeris täna Kremli kriitiku vabastamisele kaasa aidanud Saksa analüütik.


Venemaast mitmeid raamatuid kirjutanud ajaloolane ja poliitanalüütik Alexander Rahr rääkis telekanalile RTV antud intervjuus, et Hodorkovski dramaatiline vabanemine oli Venemaa ja Saksamaa vahelise varjatud diplomaatia ning endise välisministri Hans Dietrich Genscheri ja Putini vaheliste läbirääkimise tulemus. Rahr tänas jumalat, et Saksamaal on Venemaaga suhtlemiseks endiselt olemas kindlad kanalid.

Eile hilisõhtul antud intevjuus sai avalikkus esimest korda kuulda, millist rolli võib üle kümne aasta vangis olnud Hodorkovski tulevikus mängida. Hodorkovskist on räägitud kui president Vladimir Putini vastase liikumise võimalikust moraalsest juhist, ent Ruhri sõnul Kremli kriitik ilmselt poliitikaga tegelema ei hakka.

«Ma ei arva, et ta sekkuks poliitikasse ning võin selle peaegu isegi välistada,» sõnas Ruhr. «Teate mis roll tal olema saab? Võib-olla ma liialdan, ent ta võib hakata käima Solženitsõni rada.» Ruhr meenutas, kuidas «Gulagi arhipelaagi» autor paljastas nõukogude vanglavõrgustike õudusi ning rääkis välismaailmale Nõukogude liidu tegelikkusest.

Esimesel vabanenud Hodorkovskist avaldatud pildil kätleb ta Saksamaa Genscheriga, ent tagaplaanil paistab veel üks inimene, kelleks on Rahr. Uudisteagentuuri AFP arupärimise peale rääkis Rahr, et tema ülesanne oli olla Genscherile tõlgiks.

Rahr rääkis, et Hodorkovski aeti reede varhommikul kell kaks Segeža vangilaagris üles ning talle teatati, et tal lubatakse välismaale minna, kui ta selleks valmis on. Hodorkovski viidi seejärel linna, kust ta lennutati helikopteriga Peterburgi. Sealt tõi ta Berliini Schönefeldi lennuväljale spetsiaalselt kohale lennanud eralennuk.

Schönefeldil võttis Hodorkovski vastu Genshcer, kes õnnitles Kremli kriitikut vabanemise puhul ning viis ta autoga Adloni hotelli. Seal kohtus Hodorkovski täna oma pojaga ning ootab ka teiste sugulaste peatset saabumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles