Skafandririke lükkab kosmosejaama remonttööd edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikides valmistatud skafandris on ilmnenud rike, mistõttu lükatakse jõululaupäevani edasi Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) parandustööde teostamiseks vajaliku astronautide teistkordse väljumise avakosmosesse, teatas eile USA komoseagentuur NASA.


Probleem ilmnes USA veteranastronaudi Rick Mastracchio skafandris pärast viie ja poole tunnist viibimist avakosmoses, kui ta sisenes jaama õhulüüsi. Tegemist ei arvata olevat sama sorti rikkega, mis põhjustas juulis ohtliku veelekke Itaalia astronaudi Luca Parmitano kiivris. Sarnase lekke vältimiseks lisati 35 aasta vanustesse skafandritesse hingamistorud ja imavat materjali.


Päeva tähtsaima ülesande ehk vana ammoniaagipumba lahtiühendamisega õnnestus meestel eile kiiresti hakkama saada. Nad jõudsid pumba ka jaama küljest eemaldada – see töö oli planeeritud esmaspäevaks.

NASA andmeil kummagi astronaudi elu eile ohus ei olnud. Uuesti välja ei lubata Mastracchiot aga enne, kui tema jaoks on kohandatud jaamas olev varuskafander.

Astronautidel Mastracchiol ja Mike Hopkinsil on vaja parandada jahutussüsteem, mis hoiab kontrolli all nii jaama sisemist kui välimist temperatuuri. Neid assisteerib Jaapani astronaut Koichi Wakata, kes selleks jaamast ei välju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles