Hodorkovski: minu lahkumist Venemaalt tahtis Kreml

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kohtus vabastatud Mihhail Hodorkovski (keskel) oma ema Marina ja isa Borisiga (paremal).
Eile kohtus vabastatud Mihhail Hodorkovski (keskel) oma ema Marina ja isa Borisiga (paremal). Foto: SCANPIX

Kremli kriitik Mihhail Hodorkovski andis eile ajalehele New York Times intervjuu, kus teatas, et tema lahkumist Venemaalt soovis Kreml, ent kodumaale naasta ei kavatse ta enne, kui teab, et võib sealt ka soovi korral lahkuda.

«Meie võimud võivad öelda ausalt, et nad ei saatnud mind eksiili ning ma ise tahtsin seda. Tegelikku olukorda teades näen ma täpselt, et nad tahtsid mind riigist välja saada,» sõnas ta täna avaldatud intervjuus.

Hodorkovski sõnul poleks efektsem ka mitte film 1970ndatest aastatest, kus näidatakse dissidendi deporteerimist – kõik praegused sündmused olid täpselt sellised. Välkkiire vabastamine ja Venemaalt lahkumine oli tema sõnul selgelt riigi korraldatud.

Üle kümne aasta vangis olnud Venemaa kuulsaim kinnipeetu ja läänemaailma jaoks Nõukogude Liidu lagunemise järel kõige kauem kinni peetud poliitvang riigis rääkis, et ei kavatse Venemaale minna enne, kui on kindel, et tema liikumist seal ei piirata.

«Objektiivselt vaadates – naasen alles siis, kui ma olen kindel, et saan sealt vajadusel jälle lahkuda,» rääkis ta ajalehele.


Hodorkovski rääkis ka võimalikest tulevikuplaanidest ning kinnitas juba varem meedias kõlanud seisukohti. «Ma ei lähe poliitikasse ja ma ei hakka võitlema selle eest, et saaksin tagasi JUKOSe varad.» Hodorkovski sõnas, et ainus, mis teda JUKOSe puhul huvitab, on sellega seotud inimeste, eriti tema äripartneri Platon Lebedevi saatus.

Lebedev on endiselt vangis samade süüdistuste alusel nagu oli Hodorkovski. Endine ärimees meenutas, et praegu Venemaal kehtivate seaduste kohaselt on võimalik kõigile firmaga seotud olnud isikutele esitada süüdistus kaasosaluses kuritegudes, mis omistati talle ja Lebedevile.

Hodorkovski viibib praegu Berliinis, kuhu sõitsid eile ka tema New Yorgis elav poeg Pavel ning vanemad Marina ja Boris.

Hodorkovski sai pärast enam kui kümme aastat kestnud vangistust Putinilt üllatuslikult armu, talle anti kõik vajalikud reisidokumendid, misjärel ärimees lahkus Saksamaalt tulnud eralennukiga. Berliini lennuväljal võttis ärimehe vastu endine Saksamaa välisminister Hans Dietrich Gencher.

Saksamaa ametnikud on kinnitanud, et tema vabastamise taga oli kahe riigi vaheline varjatud diplomaatia ning otsesuhtlus Putiniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles