Hodorkovski alustab näljastreiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski 12. mail Moskva kohtusaalis.
Mihhail Hodorkovski 12. mail Moskva kohtusaalis. Foto: SCANPIX

Vangi mõistetud endine Vene naftamagnaat Mihhail Hodorkovski teatas täna avaldatud avalikus kirjas ülemkohtu esimehele, et alustab näljastreiki.


Uut kohtuprotsessi ootava Hodorkovski sõnul hoitakse teda praegu ebaseaduslikult vangis, kuna president Dmitri Medvedevi läbi surutud seadus lubab ettevõtjatel, keda süüdistatakse majanduskuritegudes, enne oma protsessi vabadusse pääseda, vahendas AFP.

«Kuulutan välja näljastreigi seniks, kuni olen saanud kinnitust, et Dmitri Medvedev on teilt või mõnelt teiselt vastavalt ametnikult saanud kätte täieliku informatsiooni [hiljutiste seadusmuudatuste] rikkumise kohta,» ütles Hodorkovski.

«Arvan, et on kriitiliselt tähtis, et president Medvedev teaks täpselt, kuidas riigiametnikud tema algatatud seadust järgivad – või pigem ignoreerivad,» tõdes ta Vene meediaväljaannetes avaldatud kirjas.

«Kui president on nõus, et kohtud ja teised riigiametnikud võivad tema allkirjastatud ja parlamendi poolt vastu võetud seadusi ignoreerida nii nagu heaks peavad, alistun oma praegusele olukorrale,» märkis ta, kuid lisas: «Ükskõik mida kohus ka ei otsustaks, jään mina ikkagi vangi.»

2003. aastal kaheksaks aastaks trellide taha saadetud Hodorkovski on varem mitu korda lühiajalisi näljastreike pidanud.

Uute süüdistuste kohaselt varastas ta naftakompanii Jukos esimehena miljoneid tonne naftat ja pesi raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles