Venemaa kehtestab impordipiirangud Eesti piimale ja kalale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piiripunkt Narvas.
Eesti-Vene piiripunkt Narvas. Foto: Liis Treimann

Venemaa plaanib lähinädalatel kehtestada sisseveopiirangud viie Eesti piimatööstuse ja kuue kalatööstuse toodangu suhtes.

«Seoses Tolliliidu veterinaar- ja sanitaarnõuete täitmatajätmisega kehtestame me ajutised piirangud üheteistkümne Eesti ettevõtte toodangu sisseveole, neist viis müüvad piima ja piimatooteid ning kuus kala ja kalatooteid,» teatas täna Interfaxile Venemaa veterinaar- ja fütosanitaarjärelevalveameti (Rosselhoznadzor) juht Sergei Dankvert.

Tema sõnul jõuti sellise otsuseni Eesti piima- ja kalatööstuste inspekteerimise tulemusel. Näiteks puudus piimatööstustes täielik kontroll toorpiima üle, olemasoleva kontrollisüsteemiga pole haaratud kõik Tolliliidu kontrollieeskirjades ette nähtud antibiootikumide grupid.

Peale selle selgus, et Tere tööstusse tuli toorpiim Lätist ilma dokumentideta, mis oleksid sisaldanud ohutust tõendavate laboriuuringute tulemusi. Inspektoritele ei esitatud dokumente, mis kinnitaksid toorpiimale ja valmistoodangule sellel aastal täiemahuliste uuringute läbiviimist.

«Mitte üheski inspekteeritud kalatööstuses ei esitatud dokumentaalset kinnitust kalale ja kalatoodetele riikliku monitooringu läbiviimist arseeni ja dioksiinide sisalduse osas, ehkki Läänemere vete seisund jätab paremat soovida ja meil on sellekohane kinnitus,» selgitas Dankvert.

Tema sõnul tarniti mitmele kalatootmisettevõttele toorainet Norrast ilma, et seal oleks märgitud valmistamiskuupäev. Pealegi kasutati mõnes Eesti kalatööstuses sellistest Norra kasvandustest pärinevat lõhet, mille sisseveo keelustas Venemaa juba eelmise aasta mais.

Samuti teatas Dankvert, et kaks Eesti kalatootjat - OÜ Saare Fishexport ja OÜ Geirom, kelle tarned keelas Venemaa novembris, ei suutnud inspektsioonide käigus kinnitada oma õigust toodangu eksportimiseks Tolliliidu riikidesse, mistõttu neile jäävad sisseveopiirangud kehtima.

Ent kaks piimatööstust - Valio Eesti AS ja OÜ Estover Piimatööstus säilitasid Vene ametniku sõnul õiguse oma toodangut Tolliliitu eksportida.

«Oleme esialgse raporti inspektsiooni tulemustest saatnud Eesti kolleegidele ja ootame nüüd neilt reaktsiooni,» ütles Dankvert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles