Snowden: täna sündinud laps ei saa teada, mida tähendab privaatsus

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader Snowdeni videost
Kaader Snowdeni videost Foto: SCANPIX

USA julgeolekuameti (NSA) endine töötaja ja dokumentide lekitaja tegi täna Briti telekanali Channel 4 kaudu jõulupöördumise, milles ta ütles, et iga laps, kes sünnib täna, ei saa kunagi teada, mida tähendab privaatne hetk nende endi jaoks.

«Hiljuti saime teada, et meie valitsused, kes töötavad koos, on loonud süsteemi, kus toimub ülemaailmne jälgimine ning meie tegevuse vaatamine,» sõnas ta.

«George Orwell hoiatas meid sellise informatsiooni ohtude eest. Raamatus kirjeldatud mikrofonid ja videokaamerad ja televiisorid, mis jälgivad meid, pole võrreldavad sellega, mis on saadaval tänapäeval. Meil on taskus sensorid, mis jälgivad meid kõikjal, kuhu me läheme.»

«Mõelge, mida see tähendab tavainimese privaatsusele. Tänapäeval sündinud laps kasvab üles mõistmata, mida privaatsus tähendab. Nad ei tea, mida tähendab privaatne hetk nende endi jaoks. Ja see on probleem, sest privaatsus on tähtis. Privaatsus lubab meil otsustada, kes me oleme ja kelleks saada tahame.»

«Tänased arutelud otsustavad, kui palju saame usaldada meid ümbritsevat tehnoloogiat ning valitsust, kes seda reguleerib. Lõpetage massiline jälgimine. Ja tuletage valitsusele meelde, et kui see tõesti tahab teada, kuidas me end tunneme, siis küsimine on alati odavam, kui nuhkimine.»

Snowdeni pöördumine oli filmitud Venemaal, kus ta on praegu ajutises asüülis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles