Moldova: Tiraspoli otsus Vene seaduste rakendamisest on provokatsioon

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova lipp
Moldova lipp Foto: SCANPIX

Moldova peab "provokatiivseks" separatistliku Transnistria piirkonna võimude otsust rakendada enklaavis Venemaa seadusandlust, ütles parlamendi spiiker Igor Corman neljapäeval.

«Tiraspoli võimude kavatsus rakendada Transnistrias Vene seadusi on oma olemuselt provokatiivne. Me ei mõista seda ja me oleme palunud Venemaalt oma positsiooni selgitamist. Ootame Venemaalt ametlikku reaktsiooni. Mulle teadaolevalt ei toeta Moskva seda ja otsust pole Venemaaga kooskõlastatud,» rääkis Corman.

Spiikri sõnul on Transnistria rahvusvahelise õiguse kohaselt osa Moldovast ja selle territooriumil saab rakendada üksnes Moldova seadusi.

Algatusega rakendada Transnistrias Vene seadusi tuli välja tunnustamata vabariigi võimujuht Jevgeni Ševtšuk. Tema ettepanek on täiendada vabariigi põhiseadust peatükiga 58-1, mis ütleb, et «Transnistria õigussüsteemi moodustavad Venemaa Föderatsiooni föderaalne seadusandlus, Moldova Transnistria Vabariigi seadusandlus ning rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud printsiibid ja normid, samuti rahvusvahelised lepingud. Venemaa Föderatsiooni seadusandluse rakendamise erisused sätestab konstitutsiooniseadus.»

Transnistria parlament kiitis põhiseaduse täiendamise heaks sel nädalal.

Transnistria lõi Venemaa toetusel Moldovast lahku 1990. aastate alguses. Venemaal on piirkonnas 1200 sõdurit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles