Põhja-Korea kutsus oma suursaadiku Rootsist üllatuslikult koju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea kutsus üllatuslikult koju Stockholmis resideerunud suursaadiku Pak Kwang-choli, kes oli diktaatori Kim Jong-uni hukatud tädimehe Jang Song-thaeki lähedane liitlane.

Diplomaat oli töötanud Stockholmis alates möödunud aasta septembrist.

Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap teatas Hiina allikatele viidates, et Pak saadeti täna kohe pärast Pekingisse saabumist Põhja-Korea pealinna Pyongyangi suunduvasse firmale Air Koryo kuuluvasse lennukisse. Diplomaat lahkus Rootsist koos oma abikaasaga.

Lõuna-Korea allikate väitel on Põhja-Korea kutsunud pärast Jangi hukkamist koju ka teisi välisriikides resideerunud diplomaate. Nii näiteks kutsuti Malaisiast kodumaale suursaadik Jang Yong-chol, kes oli Jang Song-thaeki vennapoeg. Ka pidi kodumaale naasma Põhja-Korea suursaadik Kuubas.

Kimi tädimeest Jangi peeti tähtsuselt riigi teiseks meheks. Ametikohtadelt kõrvaldamise ja ebasoosingusse sattumisele järgnenud hukkamine on oletatavasti osa suletud riigis toimuvast võimuvõitlusest.

Jang Song-thaek mõisteti süüdi riigireetmises ja riigipöördekatse kavandamises ning ta hukati pärast kiiret kohtuprotsessi 12. detsembril. Enne hukati tema kaks ustavat nõunikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles