Spiegel: NSA kogus andmeid Euroopa-Aafrika ja -Aasia sidekaablitest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerofoto NSA peakorterist Fort Meade'is (Maryland).
Aerofoto NSA peakorterist Fort Meade'is (Maryland). Foto: SCANPIX

USA riiklik julgeolekuamet (NSA) on kogunud tundlikke andmeid Euroopat Põhja-Aafrika ja Aasiaga ühendavaid telekommunikatsioonikaableid jälgides, kirjutas Saksa ajakiri Spiegel täna saladokumentidele tuginedes.

Spiegeli tsiteeris selle aasta veebruarist pärinevaid NSA dokumente, mis kannavad märget ülisalajane või mitte välismaalastele ning kirjeldavad agentuuri edusamme merealuse kaablisüsteemi Sea-Me-We 4 jälgimisel.

Tegemist on tohutu fiiberoptiliste kaablite kimbuga, mis saab alguse Lõuna-Prantsusmaalt Marseille'st ning ühendab Euroopat Põhja-Aafrika ja Pärsia lahe piirkonna riikidega, kulgedes edasi läbi Pakistani ja India Malaisia ja Taini.

«Kompaniide hulgas, kellele kuuluvad selle aktsiad, on France Telecom, nüüd tuntud kui Orange ja ikka veel osaliselt valitsuse omanduses, ning Telecom Italia Sparkle,» ütles Spiegel.

Ajakirja väitel häkkisid NSA spetsialistid Sea-Me-We 4 opereeriva konsortsiumi sisevõrku ning ammutasid sealt taristu tehnilisi andmeid ja võrgustiku juhtimisteavet.

«Tulevikus on kavas veel operatsioone, et koguda rohkem informatsiooni selle ja teiste kaablisüsteemide kohta,» kirjutas Spiegel NSA dokumentide põhjal.

Spiegel on viimastel kuudel USA endiselt luureanalüütikult Edward Snowdenilt saadud materjalide põhjal avalikkuse ette toonud arvukalt NSA luuresihtmärke Ühendriikides ja välismaal.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles