Demonstrandid kogunesid Janukovõtši maamaja juurde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad ja märulipolitsei Ukrainas
Meeleavaldajad ja märulipolitsei Ukrainas Foto: SCANPIX

Umbes 5000 Ukraina valitsusvastast meeleavaldajat kogunesid pühapäeval pealinna Kiievi lähedal esimest korda president Viktor Janukovõtši maamaja juurde.

Autode ja jalgratastega kohale sõitnud rahvahulk hõikus «Maha Janukovõtš!» ning ärgitas võime leidma ja karistama inimesi, kes peksid sel nädalal läbi kodanikuaktivisti ja ajakirjaniku Tatjana Tšornovili.

Märulimiilitsa ahelik tõkestas protestijate tee paarisaja meetri kaugusel Mežõgirja eraresidentsist.

Kiievist 15 kilomeetri kaugusel Dnepri jõe kaldal asuv Mežõgirja on saanud sümboliks Janukovõtši ja Ukraina eliidi pillavusele.

Ukraina opositsioon ja ajakirjandus süüdistab presidenti Mežõgirja rahastamises ebaausal teel saadud rahaga. Nende sõnul ei käi maamaja luksuslikkus kokku riiki kimbutava majanduskriisiga.

Presidendi administratsioon on süüdistused tagasi lükanud.

Üks sellise elustiili paljastajaid on olnud opositsioonimeelse ajalehe Ukrainska Pravda 34-aastane ajakirjanik Tšornovil. Ta on osalenud Janukovõtši vastastel meeleavaldustel ning kirjutanud riigipead artikleid.

Naisele tungiti tema enda sõnul kallale ööl vastu kolmapäeva Kiievi lähedal, kui ta sõitis autoga pealinna poole ja märkas, et teda jälitab teine sõiduk.

«Kahtlase sõiduki juht hakkas [Tšornovili] tee ääre poole rammima. Kui [naine] peatus, lõhkusid teda jälitanud mehed tema auto tagaakna, tõmbasid ta välja ja hakkasid teda peksma,» seisis miilitsa teadaandes.

Naine heideti peksmise järel oma auto lähedale kraavi, kust ta varsti pärast südaööd leiti.Haiglas ravil oleva Tšernovili sugulaste sõnul on kannatanul murdunud ninaluu, peapõrutus ning palju verevalumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles