EL-i ja Ladina-Ameerika riigid tahavad uut finantskorraldust

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu, Ladina-Ameerika ja Kariibi mere maade riigipeade tippkohtumine Madridis.
Euroopa Liidu, Ladina-Ameerika ja Kariibi mere maade riigipeade tippkohtumine Madridis. Foto: www.valitsus.ee

Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika riigid lubasid töötada välja uue finantskorralduse, mis eeldab nii rahandusasutuste ümberkorraldamist kui ka suuremat hääleõigust arengu- ja üleminekuriikidele.

Madridis toimus teisipäeval Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika ning Kariibi mere maade tippkohtumine riigipeade ja valitsusjuhtide tasemel (EU-LAC), Eestit esindas seal peaminister Andrus Ansip, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kohtumisel osalenud riigid lubasid ühisdeklaratsioonis suurendada koostööd üleilmse majandus- ja finantskriisi tagajärgedega tegelemisel ning taoliste kriiside taaspuhkemise vältimiseks.

Kliimamuutuste osas rõhutasid Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika liidrid oma ühist huvi parandada energiatõhusust ja vähendada kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist tootmises ja tarbimises vastavalt kehtivatele rahvusvahelistele lubadustele.

Ühisdeklaratsioonis käsitletakse ka võitlust terrorismi ja rahvusvahelise kuritegevusega, inimõigusi, soolist võrdõiguslikkust, kultuuridevahelist dialoogi jt teemasid.

Lisaks ühisdeklaratsioonile kinnitasid Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika poliitilised juhid ka
tegevusplaani aastaiks 2010-2012, mis määratleb prioriteetsed valdkonnad koostööks tulevikus: teadus ja tehnoloogia, keskkond ja energeetika, regionaalne integratsioon, migratsioon, haridus ja tööhõive ning uimastiproblemaatika.

Teisipäevasel tippkohtumisel otsustati ka luua Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika ning Kariibi mere piirkonna fond.

Tippkohtumise raames pidas peaminister Ansip kahepoolseid kohtumisi Haiti peaministri Jean-Max Bellerive ja Dominikaani Vabariigi presidendi Leonel Fernándeziga.

Ansipi sõnul näeb Eesti võimalusi toetada Haitit eelkõige nendes valdkondades, kus Eesti on
saavutanud edu ja omab häid kogemusi. Et Eesti on olnud edukas e-riigi ülesehitamise alal, kinnitas Ansip Eesti valmisolekut sel alal abi osutada.

IT-alased koostöövõimalused olid kõneks ka kohtumisel Dominikaani Vabariigi presidendiga.

Euroopa Liidu ja Ladina-Ameerika ning Kariibi mere maade tippkohtumised toimuvad iga kahe aasta tagant alates 1999. aastast. Kohtumiste eesmärk on tõhustada poliitilist, majanduslikku ja kultuurilist teineteisemõistmist kahe piirkonna vahel, et arendada strateegilist partnerlust.

Järgmine tippkohtumine toimub Tšiilis 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles