Leedu annab Euroopa Liidu eesistumise üle Kreekale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite ja Kreeka peaminister Antonis Samaras.
Leedu president Dalia Grybauskaite ja Kreeka peaminister Antonis Samaras. Foto: SCANPIX

Leedu lõpetab täna Euroopa Liidu eesistumise ning homme võtab selle järgmiseks pooleks aastaks üle Kreeka.


Leedu juhtis 1. juulist alates kõikide EL-i liikmesriikide esindajatest koosneva Nõukogu tööd, esindades institutsiooni kõnelustel Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendiga. Samuti tutvustas Leedu EL-i seisukohti suhtluses mitteliikmesriikide ja rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Üheks Leedu eesistumise suurimaks saavutuseks peetakse EL-i 960 miljardi euro suuruse 2014.-2020. aasta eelarve heakskiitmist Euroopa Parlamendis ning liikmesriikide ühtse kriisilahendusmehhanismi loomist, mis on vajalik pangandusliidu käivitamiseks.

Suureks pettumuseks oli aga novembri lõpus Vilniuses aset leidnud idapartnerluse tippkohtumine, kus Ukraina president Viktor Janukovõtš otsustas EL-iga assotsiatsioonileppe sõlmimata jätta.

Ehkki suurem osa leedulaste juhitud töökohtumistest toimus Brüsselis, korraldati ligikaudu 300 eesistumisega seotud üritust ning teiste seas ka 22 tippkohtumist Leedus. Kokku võttis üritustest osa umbes 45 000 inimest.

Leedu presidendi Dalia Grybauskaitė sõnul näitas eesistumisaeg riigi küpsust ja seda, et Leedu on kogu EL-i usaldust õigustanud.

Juhul, kui EL-i uusi liikmesriike ei lisandu, ootab Leedut järgmine eesistumine 2027. aastal.

Läti saab EL-i eesistujaks 2015. aasta ja Eesti 2018. aasta esimesel poolel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles