Lätlased ostavad viimaste lattide eest kommi

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

31. detsembri pärastlõunal Riia vanalinnas jalutades ei paista eurot justkui kuskilt tulemas. Ei ole silmatorkavaid eurolipukesi ega loosungeid ning poeaknaid ei kaunista lubadused, et euro hinda ei muuda, kuigi juba loetud tundide pärast ei ole Läti rahaühikuks enam latt.


Vabadussamba lähistel Laima kommipoes töötav Inguna rääkis Postimehele, et leti taga olles avaneb sootuks teistsugune pilt. Kuigi latid jäävad eurodega paralleelselt käibele veel kaheks nädalaks, on viimastel päevadel poodi jõudnud palju selliseid ostjaid, kes lõhkusid ilmselt ära kõik kodused hoiupõrsad või koristasid väga põhjalikult sahtleid – arvete tasumiseks võetakse taskutest välja peotäite kaupa santiime.

«Nad tulevad hulga vahetusraha, Läti ühe- ja kahesendistega ning kulutavad selle kõik peamiselt šokolaadile,» rääkis Inguna lõbusalt. Müüa kinnitas, et tema eurot ei karda, sest elas viis aastat Iirimaal ning seal on ta seda juba kasutanud. «See on suur ja teeb su taskud raskeks, niisiis tundub, justkui sul oleks palju raha,» sõnas ta naerdes.

«Sentimentaalselt lähenedes on aga väga kurb, oma rahaga hüvasti jätta. See on ilus ja tugev valuuta. Me ei tea, mis meiega edasi juhtub, kas läheb nagu Kreekal... Loodetavasti mitte!» kommenteeris Inguna optimistlikult.

Rahavahetuse tõttu ootab poodi ees suurem sildivahetus – veel olid kõikjal lattide esitatud hinnad nähtavamal, ent homsest peab see muutuma. Kommipoe õnneks on 1. jaanuar üks väheseid päevi aastas, mil nende uksed jäävad suletuks. «Pärast seda muudame aga kõiki hinnasilte,» kinnitas Inguna. Poed, kus homme riigipüha puhul töötajatele vaba päeva ei anta, peavad sildivahetusega aga kibekähku hakkama saama.

Riias mitmel pool laiutavatel jõuluturgudel võis näha lattides ja eurodes esitatud hindu sageli juba võrdsete kaaslastena. Tõsi ta on, nende ostjad on ka sagedamini välismaalased.

Tänavatel ringi jalutades torkab silma palju suurte poekottidega ostlejaid, ent peale vaadates on raske öelda, kas poodlema ajendas neid rahavahetus, ilus ilm, aastalõpu peomeeleolu, või on tegu hoopiski turistidega.

Pangaautomaadi juures latte välja võtnud suurte ostukottidega paar tuli Riiga aastalõppu veetma näiteks Norrast. Latid kavatsesid nad veel täna ära kulutada ning homme ka ise eurole üle minna. Suurt vahet nende jaoks pole, sest kodus kasutatakse ikka sootuks kolmandat rahaühikut.

Laima poe ees kohtasime Venemaalt tulnud paari. Mees ja naine kandsid mõlemad läkiläkisid tekstiga «с новом годом! » ning kinnitasid, et nende jaoks teeb euro elu lihtsamaks, ei pea nii palju arvutama – euro kurss rubla suhtes on peas ning sellest nüüd piisab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles