Lätlased jäävad igatsema ilusaid ja tugevaid latte

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti võtab uuest aastast ehk siis juba tänasest südaööst kasutusele euro, kuigi rahvaküsitluste andmetel pole tegu just kuigi populaarse otsusega. Postimees uuris Riias, mida Läti pealinna elanikud muutustest arvavad.

Esplanadi väljaku jõuluturul jäneste aediku kõrval kõndinud punases kuues mees, kes tutvustas end lihtsalt kui jõuluvana jänkudega, tunnistas, et temal on latist väga kahju. «See on Läti valuuta ja oli kursilt kõrgem kui naelsterling,» meenutas jõuluvana. Samuti ei saanud ta jätta märkimata, et latid on lihtsalt ilusad.

Vanalinnas kohatud äärmiselt lõbusas meeleolus jõuluvana alustas vestlust hoopis lätikeelsete jõululauludega ning nentis seejärel, et tegelikult pole ju vahet, mis raha taskus on, nii eurod, latid, kui rublad on siiski kõigest raha. «Ma arvan, et kõik läheb hästi. Eestil juba ju on euro,» sõnas jõulumees ning lisas lõpetuseks hulga häid soove.

Vabadussamba lähistel kohatud turistid Venemaalt sõnasid, et nende jaoks teeb euro elu mugavamaks – ei pea nii palju arvutama, et hindadest aru saada. Euroopa Liidu riikides ringi reisides kasutavad nad nagunii eurosid, mistõttu on selle kurss rubla suhtes juba pähe kulunud.

«Mina ei arva midagi, homme hakkame seda juba kasutama,» kommenteeris sealsamas kohatud riialane. Ka tema leidis sarnaselt ühele jõuluvanadest, et raha on lihtsalt raha ning tegelikult ei ole vahet, kuidas seda nimetatakse.

Tänavakoristajana töötav kahekümnendate alguses noormees kinnitas aga, et tema meelest on euro kasutuselevõtt igal juhul positiivne ning ta ei karda ka mitte hinnatõusu, vaid loodab hoopis, et ühisraha aitab riigi majandust parandada.

Reedel avaldatud arvamusuuringust selgus, et detsembris toetas eurole üleminekut 25 protsenti Läti elanikkonnast. Sealjuures on uuringufirma SKDS küsitluse kohaselt euroalaga liitumise toetajate osakaal suurenenud oktoobriga võrreldes suisa viie protsendi võrra. Tegu on suurima positiivse muutusega alates 2011. aasta maikuust.

Ka eurole üleminekusse neutraalselt suhtuvate inimeste osakaal on samas ajavahemikus nelja protsendipunkti võrra kasvanud.

Euroskeptikuid on detsembrikuise statistika järgi Lätis suisa 50 protsenti ehk siiski kaheksa protsendipunkti vähem kui oktoobris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles