Ansip: ma ei ole mures Venemaa surve pärast Balti riikide majandusele

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast esimeste eurorahade väljavõtmist Citadele pangas andis Eesti Vabariigi peaminister Andrus Ansip Postimehele intervjuu, kus kinnitas, et usub lätlaste euroskeptilisust peagi vaibuvat.

Peaminister sõnas, et kõigis hiljaaegu euroga liitunud riikides on skeptilisus ühisraha kasutades vaibunud. Samuti õnnitles ta lätlasi kõige ilusamate euromüntide puhul. Läti ühe- ja kaheeuroseid münte kaunistab rahvariietes neiu Milda.

Ansip kinnitas ühtlasi, et ei ole mures Venemaa surve pärast ei Eesti ega Läti majandusele. Samas nentis valitsusjuht, et tal on väga kahju hea sõbra Valdis Dombrovskise tagasiastumise pärast, ent avaldas lootust, et Läti saab siiski peagi uue võimeka peaministri.

Läti peaministri Valdis Dombrovskise sõnul annab euro Lätile mitmeid majanduslikke eeliseid - tugevdab riigi majandusarengut, healolu ja elatustaset. «See on veel üks võimalus riigi julgeoleku ja kasvu jaoks,» ütles ametistlahkuv Dombrovskis.

Peaministri sõnul mängib euro kasutuselevõtt Lätis ka olulist geopoliitilist rolli. «Ühinedes valuutaga, mida kasutab rohkem kui 320 miljonit eurooplast, oleme tugevdanud meie EL-i liikmesust ja meie rahvuslikku identiteeti. Meie Milda kaunistab maailma tugevaima valuuta münte,» lisas ta.

Läti rahandusminister Andris Vilks sõnas, et eurotsooniga ühinemine on Läti elanike ühispingutus.
«Ma tahaksin tänada kõiki Läti elanikke, kuna fakt, et me ühineme eurotsooniga, on meist igaühe saavutus. Euro kasutuselevõtt on näidanud, et me oleme suutelised koostööd tegema, kuna tuhanded avaliku ja erasektori esindajad osalesid euro kasutuselevõtmise protseduuris,» ütles Vilks, kes õnnitles samuti lätlasi kogu eurotsooni kõige ilusama euromündi puhul.

Läti Panga president Ilmars Rimsevics rõhutas, et euro kasutuselevõtmine ei ole mitte ainult valuuta vahetumine, vaid Läti naasmine Euroopasse ja saamine EL-i täieõiguslikuks liikmeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles