Põhja-Korea juht kiitis kildkondliku kõntsa kõrvaldamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un peab uusaastakõnet.
Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un peab uusaastakõnet. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea juht Kim Jong-un ütles uusaastapöördumises, et riik on ühtsem tänu kildkondliku kõntsa kõrvaldamisele, vihjates ilmselt oma onu Jang Song-thaeki hiljutisele hukkamisele.

Jang, kes oli mitteametlikult Põhja-Korea tähtsuselt teine mees ja Kimi poliitiline mentor, hukati 12. detsembril süüdistatuna korruptsioonis ja riigireetmises. Šokina tulnud puhastus oli suurim poliitiline vapustus riigis pärast eelmise riigijuhi Kim Jong-ili surma ja tema noorima poja Kimi Jong-uni võimuletulekut 2011. aasta lõpus.

Põhja-Korea otsustav tegevus kildkondliku kõntsa kõrvaldamisel valitsevast ainuparteist on suurendanud riigi ühtsust sada korda, ütles Kim riigitelevisioonis täna üle kantud kõnes.

Analüütikud on Jangi hukkamise tõlgendamisel eri meelt, kuid paljude arvates pole Kim end veel täielikult kehtestanud.

Lõuna-Korea riikliku luureteenistuse juhi sõnul etendasid Jangi languses olulist rolli tema katsed saada oma kontrolli alla riiklikku maavaradeäri.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles