Niinistö uusaastakõnes: euroopalik tee on Soome tee

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö rõhutas uusaastakõnes, et euroopalik tee on Soome tee ja riigi saatus on alati olnud Euroopaga seotud.

Kuid me peame täpselt teadma kuhu tee viib, lisas riigipea.

Niinistö sõnul pole kevadised europarlamendi valimised üksnes nö Euroopa asi, vaid seal sünnib ka Soome tulevik.

«Tuleb meeles pidada, et rahu, demokraatia väärtused ja heaolu ehk siis inimese elu stabiilsus ja vabadus on uniooni tugevaks selgrooks,» rõhutas ta.

Veel toonitas riigipea arutelu olulisest demokraatia tagamisel. «Demokraatiat ei edendata maskide taga. Demokraatias on kanaleid teha end kuuldavaks ja neid kanaleid ka kuulatakse.»

Niinistö puudutas eurokriisi teemat ja rõhutas, et seda pole veel seljatatud, aga pole ka kaotatud. Lahenduseks on pakutud majanduspoliitika suuremat kontsentreerumist ja vastastikuse vastutuse suurendamist.

«Mõlemad on suureks küsimuseks. Täielikul ühisvastutusel põhinev struktuur on föderalismi äärmuslik vorm, ka see on vaja välja öelda,» märkis ta.

Riigipea rääkis ka mõnede elukutsete kadumisest ja ägedast tehnoloogilisest revolutsioonist. Tuleb aga panna tähele, et samas tekib uusi ameteid ja uusi võimalusi. Me saame ka nendega hakkama, lisas ta.

President on kindel, et Soomel on oma tugevused olemas ka muutuvas maailmas. Tema arvates on nendeks haritud rahvas, kes usub demokraatiasse, õigusriiki ja
võrdõiguslikkusesse.

«Meie ühiskond pole pragudeta, kuid see on endiselt vastupidav,» kinnitas riigipea.

Niinistö arvates on soomlased olukorras, kus tuleb julgelt vaadata tulevikku ja langetada otsuseid. «Tuleb luua uut ja lammutada vana, ka seda, mis arvati püsivat jäädavalt. Usaldame veel üksteist ja iseennast. Sellele usaldusele tuginedes võime pürgida uue poole,» kinnitas president täna kaasmaalastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles