Hiina riigimeedia kutsub Jaapanit Saksamaalt õppust võtma

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani siseminister Yoshitaka Shindo lahkumas vaidlusalusest Yasukuni templist.
Jaapani siseminister Yoshitaka Shindo lahkumas vaidlusalusest Yasukuni templist. Foto: SCANPIX

Hiina riigimeedia jätkas 2014. aasta esimesel päeval Jaapani peaministri Shinzo Abe noomimist, kutsudes teda riigi keerulise ajalooga toimetulekul Saksamaalt õppust võtma.

«Abe silmatorkav ajaloolise aususe puudumine on häbiväärses vastuolus praeguseks meie seast lahkunud Lääne-Saksa kantsleri Willy Brandti vapruse ja visiooniga,» seisab ametliku uudisteagentuuri Xinhua kommentaaris.

Agentuur tõi esile Brandti 1974. aasta visiidi Poolasse, mil kantsler Varssavi geto 1943. aasta ülestõusu ohvrite mälestusmärgi jalamil põlvili laskus.

Brandti tegu oli Xinhua sõnul spontaanne puhtsüdamlik patukahetsus.

«Ta ei lausunud ainsatki sõna, kuid tema vaikiv vabandus kõneles paljust: Saksamaa kahetseb oma ajalugu, soovib hüvitada minevikus tehtut ja on valmis võitma rahvusvahelist usaldust, mida ta edasiliikumiseks vajab,» kirjutas agentuur, lisades: «Hetkel, mil Brandt põlvitas, tõusis tema rahvas jalule.»

Pekingi kriitika Abe vastu on muutunud jõulisemaks pärast 26. detsembrit, mil peaminister külastas vastuolulist Yasukuni templit, mis on pühendatud sõdades langenud 2,5 miljonile Jaapani sõjaväelasele, kelle seas on ka mitu süüdimõistetud sõjaroimarit.

Mitmed naabermaad näevad Yasukuni pühamus Jaapani imperialistliku mineviku sümbolit.
Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Qin Gang ütles esmaspäeval, et Abe templikülastus kahjustas tõsiselt kahe riigi suhteid ja sulges ukse liidritevaheliseks dialoogiks.

«Abe silmakirjalikkus väites, et suhted Hiinaga on tema jaoks prioriteet ning et ta loodab dialoogile Hiina juhtidega, on nüüd täielikult paljastatud,» ütles Qin.

«Ta ei ole Hiina rahva jaoks teretulnud. Nüüd peab ta Hiina rahva ja valitsuse ees oma vigu tunnistama, minevikule selja keerama ja uuesti alustama.»

Täna külastas Yasukuni templit Abe kabineti siseminister Yoshitaka Shindo.

Hiina valitsuse andmeil kaotas Hiina Teises maailmasõjas 20,6 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles