Hiinlane üritas maanduda Jaapani saartele

BNS
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ja Jaapani vahel kütab kirgi ka Yasukuni tempel (tagaplaanil).
Hiina ja Jaapani vahel kütab kirgi ka Yasukuni tempel (tagaplaanil). Foto: SCANPIX

Jaapani rannavalve päästis hiinlase, kelle katse maanduda õhupalliga kahe riigi territoriaalvaidluse keskmes asuvatel väikesaartel nurjus, teatasid Jaapani ametnikud täna.

Kolmekümne viie aastane mees startis kolmapäeva hommikul Hiina Fujiani provintsist eesmärgiga jõuda asustamata saarestikule, mida Jaapanis tuntakse Senkaku ja Hiina Daioyu nime all.

Ta sattus Ida-Hiina mere kohal hätta ja saatis välja hädakutsungi.

Jaapani päästekopter leidis õhupalli saartest 22 kilomeetrit lõunas ja võttis hiinlase pardale. Mees ei olnud viga saanud ning ta anti rahvusvahelistes vetes üle Hiina patrull-laevale.

Pinged Hiina ja Jaapani suhetes kerkisid uuesti esile pärast 26. detsembrit, mil Jaapani peaminister Shinzo Abe külastas Tokyos vastuolulist Yasukuni templit, mis on pühendatud sõdades langenud 2,5 miljonile Jaapani sõjaväelasele, kelle seas on ka mitu süüdimõistetud sõjaroimarit.

Paljud naabermaad näevad Yasukuni pühamus Jaapani imperialistliku mineviku sümbolit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles