Hiina suursaadik võrdles Jaapani militarismi võlur Voldemortiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lord Voldemort "Harry Potteri" filmiversioonis.
Lord Voldemort "Harry Potteri" filmiversioonis. Foto: SCANPIX

Hiina suursaadik Suurbritannias kasutas eile avaldatud artiklis Pekingi ja Tokyo konflikti kirjeldamiseks metafoori, milles nimetas Jaapani militarismi briti kirjaniku J. K. Rowlingu Harry Potteri romaanisarjast tuntud kurjaks võluriks Voldemortiks.


«Harry Potteri loos sureb must võlur Voldemort, kuna seitse varikätki, mille sees on osa tema hingest, hävitatakse,» kirjutas suursaadik Liu Xiaoming eile ajalehes Daily Telegraph avaldatud arvamusartiklis.

«Kui militarism on nagu Jaapanit kummitav Voldemort, siis Yasukuni tempel Tokyos on nagu varikätk, mis kannab endas selle rahva hinge kõige tumedamaid osi,» lisas ta.

Pinged Hiina ja Jaapani suhetes kerkisid uuesti esile pärast 26. detsembrit, mil Jaapani peaminister Shinzo Abe külastas Tokyos vastuolulist Yasukuni templit, mis on pühendatud sõdades langenud 2,5 miljonile Jaapani sõjaväelasele, kelle seas on ka mitu süüdimõistetud sõjaroimarit.

Abe on esimene ametisolev Jaapani peaminister, kes külastas pühamut pärast Junichiro Koizumit, kes käis Yazukunis 2006. aastal. Varem käis Abe pühamus eraviisiliselt.

Eile külastas templit ka Abe kabineti siseminister Yoshitaka Shindo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles