Riialased on Läti «Aljoša» eemaldamise vastu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. mai tähistamine Riia võidumonumendi juures.
9. mai tähistamine Riia võidumonumendi juures. Foto: SCANPIX

78 protsenti Läti pealinna Riia elanikest ei toeta linnas asuva nõukogudeaegse võidumonumendi eemaldamist, selgus hiljuti avaldatud arvamusuuringu tulemustest.

Uuringufirma SKDS möödunud aasta lõpus läbi viidud küsitluse tulemuste kohaselt toetab rahvusraamatukogu naabruses seisva monumendi eemaldamist 12 protsenti, kümnel protsendil puudus kindel arvamus, vahendas uudisteagentuur BNS

Küsitletutest 56 protsendi kodukeeleks on läti keel, kuid venekeelsete vastanute hulgas pooldas monumendi säilitamist 93 protsenti.

1985. aastal avatud võidumonumendi mahavõtmiseks koguti möödunud aastal üle 11 000 toetusallkirja. Läti seaduste järgi peab ettepanekut nüüd vaagima asuma parlament.

Riia võidumonument erineb Tallinna pronkssõdurist. Esiteks on Riia monument märksa suurem – selle üks osa on 79 meetrit kõrge, samuti on pronkskujusid mitu, mistõttu on seda mujale viia tehniliselt keerulisem.

Teiseks, erinevalt Tallinna Aljošast pole Riia monumendi alla kedagi maetud ning 1994. aastal sõlmitud lepinguga võtsid nii Läti kui ka Venemaa kohustuse säilitada ja hooldada oma territooriumil asuvaid matmispaiku ning memoriaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles