India kirdeosas nõutakse oma ajavööndit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarun Gogoi.
Tarun Gogoi. Foto: SCANPIX

Kirde-India juhtiv poliitik andis neljapäeval uut hoogu üleskutsetele loobuda riigi ühtsest ajavööndist, mis tekitab tõsiseid probleeme idapoolsele osariikidele.

India hiiglaslikul territooriumil ja 1,2 miljardil elanikul Bangladeshist Araabia mereni on ainult üks ajavöönd - +5.30 Greenwichi ajaga (GMT) võrreldes.

Praegusel aastaajal tõuseb päike idapoolsetes osariikides kella 6 paiku, üle 90 minuti varem kui läänes, suvel aga juba kell 4.30.

«Assamis ja teistes kirdeosariikides on vaja kohalikku aega, mis oleks India standardajast (IST) vähemalt tund kuni 90 minutit ees,» ütles Assami osariigi peaminister Tarun Gogoi AFP.

Ta kavatseb selle nimel New Delhis lobitööd teha ja 2010. aastal alanud kampaania uuesti käima lükata.

«Meil tõuseb päike teiste India osadega võrreldes väga vara ja kui meil oleks oma ajavöönd, oleks see meie kõigi jaoks väga kasulik, aidates ka energiat säästa,» lisas ta.

India ühtse ajavööndi üle on vaieldud ammusest ajast ning on tehtud arvukalt ettepanekuid riigi viilutamiseks, kella edasilükkamiseks talvel või IST määramiseks +6 tunnile GMTst.

Kaks Bangalore´i teadlast uurisid 2007. aastal probleemi põhjalikult ja soovitasid lükata ISTd 30 minuti võrra edasi.

Üks ajavöönd on ka Hiinas ja suveajale üleminekut seal ei toimu. USAs on aga neli, Austraalias kolm ja Venemaal üheksa ajavööndit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles