Leht: NSA püüab ehitada kvantarvutit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA riiklik julgeolekuamet (NSA) teeb jõupingutusi, et ehitada kvantarvuti, mis suudaks lahti murda pea igasuguse tänapäevase krüpteeritud info, edastas Ühendriikide meedia eile.

Päevaleht Washington Post kirjutas NSA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni lekitatud dokumentidele tuginedes, et «kvantarvutiga» oleks NSA-l võimalik pääseda ligi panga-, äri-, meditsiiniandmetele ning valitsuste teabele üle kogu maailma.

Kvantarvutite ehitamise on seadnud eesmärgiks erafirmad nagu IBM.

Ekspertide sõnul ei ole tõenäoline olukord, kus NSA oleks jõudnud säärase arvuti ehitamiseni teadlaste teadmata. «Tundub ebatõenäoline, et NSA oleks kellegi teadmata avatud maailmast nii kaugel ees,» ütles Scott Aaronson Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist Postile.

Väljaanded New York Times, ProPublica ja Guardian kirjutasid septembris Snowdeni lekitatud dokumentidele tuginedes, et NSA ja Briti valitsusside peakorter (GCHQ) on suutelised lugema isegi seni turvaliseks peetud krüpteeritud andmeid.

Dokumentidest selgus, et NSA ja GCHQ suudavad krüpteeritud andmetele ligi pääseda superarvutite, kohtuotsuste ja tehnoloogiafirmade osutatava koostöö abil.

IBM teadlased teatasid läinud aastal edusammudest kvantarvutite ehitamisel, mis oleksid võimsamad kõigist kasutusel olevatest superarvutitest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles