EL-i piirivalveamet ei ole rahul Rootsi sundväljasaatmisotsustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FRONTEXi ametnik
FRONTEXi ametnik Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu (EL) piirivalveagentuur Frontex on ähvardanud Rootsiga suhted katkestada, süüdistades riiki läbipaistmatute otsuste langetamises seoses asüülitaotlejate sundväljasaatmisega, vahendas Rootsi Raadio täna.

Rootsi politseiameti piirivalveüksuse juhi Sören Clertoni sõnul võiks niisuguse otsusega kaasneda Rootsi riigi jaoks suur rahaline kaotus, kuna Frontex katab suure osa väljasaatmistega seotud kuludest.

Läinud viie aasta jooksul on Rootsi koostöös teiste EL-i liikmesriikidega aidanud sundväljasaatmise otsust täide viia 90 korral. Asüülitaotlejaid on saadetud Nigeeriasse, Kosovosse, Iraaki ja mujale.

Frontex maksab küll kinni tšarterlennud ning tööjõukulud, kuid hiljaaegu võttis agentuur vastu tegevusjuhendi, mille kohaselt asüülitaotlejaid riigist välja saatvad riigid peavad rakendama kontrollmehhanisme - näiteks peavad iga lennu pardal viibima sõltumatud vaatlejad.

EL-i põhiõiguste ameti raporti kohaselt on Rootsi üks neist bloki liikmesriikidest, kes sõltumatute kontrollmehhanismide nõuet täitnud ei ole.

«Meie usume, et meil on toimiv süsteem, kuid see hinnang näitab, et see ei ole nii ning et väljaspool seisvad isikud ei arva nii. See tähendab, et peame oma töö ümber hindama,» sõnas Clerton Rootsi raadiole.

EL-i 28 liikmesriigist rakendab väljasaatmiste juures sõltumatute vaatlejate süsteemi 15 riiki.
Rootsi politseiamet on Clertoni sõnul palunud sarnaste mehhanismide loomiseks abi organisatsioonidelt nagu Punane Rist ja Amnesty International, kuid nood on koostööst keeldunud.

Amnesty Internationali advokaat Rootsis Madelaine Seidlitzi sõnul nõuab niisugune tegevus organisatsioonilt spetsiifilisi pädevusi ja ressursse, et vaatlus leiaks aset õiguspärasel viisil.

Seidlitz lisas, et organisatsiooni Rootsi harul seesugused vahendid puuduvad ning väljasaatmiste jälgimine ei kuulu Amnesty Internationali tegevuse eesmärkide hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles