Enam kui 250 akadeemikut kutsuvad tegema lõppu lausjälgimisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enam kui 250 akadeemikut maailma eri paigust kirjutasid sel nädalal alla petitsioonile, milles kutsusid luureagentuure tegema lõppu «massilisele lausjälgimisele».

Petitsiooni kohaselt ilmneb USA endise luureanalüütiku Edward Snowdeni lekitatud saladokumentidest niisuguse põhiõiguse rikkumine, mida kaitsevad muude rahvusvaheliste konventsioonide seas näiteks kodaniku- ja poliitiliste õiguste rahvusvaheline pakt ning Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioon.

«See peab lõppema,» seisis nelja Amsterdami ülikooli akadeemiku eestvedamisel algatatud petitsioonis.

«Ilma privaatsuseta ei saa inimesed vabalt oma arvamust avaldada ega informatsiooni vastu võtta. Lisaks sellele muudab massiline jälgimine süütuse presumptsiooni süü presumptsiooniks. [...] salajane ja piiranguteta jälgimine on vastuolus põhiõiguste ja õigusriiklusega ning õõnestab demokraatiat.»

«Käesolevale deklaratsioonile alla kirjutanud kutsuvad rahvusriike üles tegutsema. Luureagentuurid peavad vastama läbipaistvuse ja aruandekohustuse põhimõtetele. Inimesed tuleb vabastada massilisest lausjälgimisest, millega tegelevad nende koduriigi või välisriikide luureagentuurid,» ütlesid akadeemikud.

Hollandi, Suurbritannia, Saksamaa, USA, Austraalia ja teiste riikide akadeemikute allkirju kandva petitsiooni terviktekst on kättesaadav veebilehel academicsagainstsurveillance.net.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles