USA valmistub tugevaks pakaseks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New York
New York Foto: SCANPIX

Ühendriikide kirdeosa reedel tabanud lumetorm tõi kaasa külmakraadid ning nõudis 16 inimelu, kuid nüüd valmistuvad USA kesk-lääne osariigid pühapäeval saabuvaks tugevaks pakaseks.

«Kõik viitab ajaloolisele külmapuhangule,» ütles meteoroloog Ryan Maue The Guardianile. «Kui sa oled alla 40-aastane, siis sa pole midagi taolist varem näinud.»

Ilmateate andmetel langeb Minnesota osariigi mõnes piirkonnas temperatuur 35 miinuskraadini, kuid tuule tõttu ennustatakse, et tajutav temperatuur saab olema miinus 56.

Külma ilma ja tuisu tõttu tühistati USAs laupäeval üle tuhande lennu.

Maue sõnul kestab pakane ilmselt mõned päevad, kuid lisas, et uute külmalainete saabumine USAsse on tõenäoline. «Sel talvel on meile saabunud kaks suurt arktilist õhumassi, kuid alles jaanuari esimene nädal saab läbi,» lausus ta. «Meil oli ka päris külm detsember.»

Külm õhumass mõjutab ka reedesest tormist taastuvat idarannikut. Lõuna-Dakotas tegutsev meteoroloog Sally Johnson ütles: «See on väga suur ning see tungib sügavale maismaale. Kogu külm õhk tuleb sellega kaasa.»

Neljapäeval ja reedel sadas USA kirdeosas alla pool meetrit lund, mille tõttu tühistati 3500 lendu, suleti koolid ning New Yorgis ja New Jersey’s kuulutati välja eriolukord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles