Bangladeshis muutusid üldvalimised veriseks ja vägivaldseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tüdruk Dhakas täna valimisjaoskonda suunduvaid inimesi jälgimas.
Tüdruk Dhakas täna valimisjaoskonda suunduvaid inimesi jälgimas. Foto: SCANPIX

Bangladeshi tänaste valimistega kaasnenud vägivallas on saanud surma vähemalt 11 inimest, protestijad  on süüdanud üle saja valimisjaoskonna ja rünnanud korrakaitsjaid, politsei on avanud mitmes piirkonnas meeleavaldajate pihta tule.

Riigi põhjaosas Rangpuris avas politsei protestijate pihta tule, et takistada neil hõivatamast valimisjaoskonda. Samasugune vahejuhtum leidis aset naaberpiirkonnas Nilphamaris, kus politsei oli valimisjaoskonna ründajate laialiajamiseks sunnitud tule avaldama. Päevalehe Daily Star andmetel kuulusid surma saanud protestijad opositsioonierakonda Jamaat-e-Islamiy.

Lisaks protestijatele on valimisvägivalla ohvriks langenud ka üks politseinik, keda võimude teatel pussitasid opositsiooniaktivistid.

Vägivalla tõttu on oodata, et valimisaktiivsus jääb isegi madalamaks kui seni rekordiline 29 protsenti 1996. aastal.

Politsei teatel on alates laupäeva õhtust rünnatud enam kui sadat politseijaoskonda, rünnaku ohvriks on langenud ka jaoskondi valvavad politseinikud.

Valimiste tulemuses kahtlust ei ole, sest 300 parlamendikohast 153 opositsiooni boikoti tõttu ümbervalimisele ei kuulu.

Peaminister šeik Hasina on lubanud keerulisest olukorrast hoolimata valimised läbi viia. "Oleme teinud oma parima, et BNP (Bangladeshi Rahvuspartei) valimistele kaasata," ütles võimuerakonna Awami Liiga juht Hasina.

Peamine opositsioonipartei BNP eesotsas Khaleda Ziaga on nimetanud valimisi "farsiks" ja kutsunud seda boikottima. BNP eeskuju järgib veel ligi 20 erakonda.

BNP on korraldanud arvukalt üldstreike ja blokaade riigi halvamiseks ja valimiste nurjamiseks.

Opositsioonierakonnad nõuavad Hasina tagasiastumist ning erakondadevälise ja erapooletu valitsuse moodustamist valimiste korraldamiseks. Hasina, kelle erakonnal on parlamendi praeguses koosseisus enamus, lükkas opositsiooni nõudmise tagasi

ning moodustas valimiste korraldamiseks oma liitlastest mitmeparteilise ajutise valitsuse.

Vaatlejad kardavad, et valimised paiskavad riigi uude vägivalda. Lõppenud aasta oli Bangladeshi jaoks vägivaldseim pärast 1971. aasta iseseisvussõda Pakistani vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles