Jukose eksjuhi Hodorkovski poeg kardab Venemaale naasta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski 2001. aastal
Mihhail Hodorkovski 2001. aastal Foto: SCANPIX

Vene naftafirma Jukose eksjuhi Mihhail Hodorkovski vanim poeg Pavel (25) kardab kodumaale naasta võimaliku poliitilise surve tõttu.

Pavel Hodorkovski on elanud aastast 2003 Ameerika Ühendriikides New Yorgis, kus töötab ühes meediafirmas projekti mänedžerina, vahendas netiportaal Infox.ru.

«Isa soovitas mul Venemaale mitte naasta ajal, mil ta istub vangis. Ametivõimud võiksid hakata mulle survet avaldama lootuses, et isa pole siis kohtus toimuvatel ülekuulamistel ennast kaitstes nii aktiivne,» rääkis ta.

Pavel Hodorkovski sõnul pole nende perekonnal Jukose aktsiaid, kuna isa endis need enne kohut oma äripartneritele, lootes säilitada firmat.

«Paljud sõbrad on viimase seitsme aasta jooksul pööranud meile selja. Jäänud on need, kes on huvitatud minu isast kui inimesest, aga mitte kui äripartnerist.»

Mihhail Hodorkovskil on kahest abielust neli last. Kolm last teisest abielust elavad Venemaal koos oma ema Innaga.

Hodorkovski peeti kinni 2003. aastal. Kohus karistas Venemaa kunagist rikkaimat meest mais 2005 pettuste ja maksudest kõrvalehiilimise tõttu kaheksa aasta pikkuse vanglakaristusega.

Teda ootab ees uus süüdistus 9,6 miljardi dollari varastamises 15,8 miljardi dollari suurusest Jukose kasumist, mida firma teenis aastatel 1999-2003 ning veel 350 miljoni tonni nafta kõrvaldamises.

Mihhail Hodorkovski kuulutas teisipäeval välja näljastreigi, mille ta lõpetas eile. Streigi lõppemise põhjuseks oli president Dmitri Medvedevi pressisekretärilt saadud kinnitus, et tema kinnipidamist puudutav kaebus on jõudnud presidendini, vahendas Lenta.ru.

Kohus pikendas Hodorkovski ja Platon Lebedevi kinnipidamist uurimisisolaatoris Matrosskaja Tišina 17. augustini, kuid mehe arvates pole see kooskõlas värske kriminaalkoodeksiga, mille riigipea allkirjastas jaanuaris.

Platon Lebedevi advokaat Jelena Liptser rääkis meediale, et tema klient toetab Hodorkovski näljastreiki, kuid tervislikel põhjustel ei saa sellega liituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles