Valge Maja: Iraagi vägivallas ei ole süüdi USA sõdurite lahkumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Araabia keele tõlk Iraagis teenivatest USA sõduritest pilti tegemas.
Araabia keele tõlk Iraagis teenivatest USA sõduritest pilti tegemas. Foto: Reuters / Scanpix

Valge Maja lükkas esmaspäeval tagasi kriitikute väited, mille kohaselt on Iraagi hoogustunud vägivallas süüdi USA vägede väljaviimine.

Valge maja pressiesindaja Jay Carney sõnul esines Iraagis vägivalda ka siis, kui riigis viibis 150 000 Ühendriikide sõdurit.

«Kui kriitikute meelest peaksid Fallujah's olema USA väed, öelgu see välja. President Barack Obama seda õigeks ei pea,» sõnas Carney.

Bagdadist lääne pool asuv Fallujah langes eelmisel nädalal Al-Qaedaga seotud äärmusrühmituse Iraagi ja Levanti Islamiriik (ISIL) kontrolli alla. Mitu päeva on sissid hoidnud oma kontrolli all ka osa Anbari provintsi pealinnast Ramadist. Pärast USA 2003. aasta invasioonile järgnenud ülestõusu pole äärmuslased varem suurlinnu avalikult oma kontrolli alla saanud.

Pressiesindaja sõnul saavad Ühendriigid Bagdadi aidata, kuid Iraak peab konflikti ise toime tulema.

Carney sõnul tarnib Washington sel aastal Iraagile luuredroone ScanEagle ja Hellfire-tüüpi rakette.

«Me otsime võimalusi Iraagile sõjatehnika tarnimise kiirendamiseks. Kevadel saame neile saata 100 Hellfire-raketti,» ütles USA kaitseministeeriumi pressiesindaja Steven Warren.

Algupäraselt tankitõrjerakettidena välja töötatud Hellfire-rakette saab tulistada helikopteritelt ja sõjalennukitelt.

ScanEagle-tüüpi luuredroonid on küllaltki odavad kolme meetri pikkused mehitamata lennukid, mis on suutelised õhus püsima 24 tundi.

Warreni sõnul teevad Ühendriigid Iraagiga koostööd, et töötada välja strateegia Al-Qaedaga seotud äärmuslaste isoleerimiseks, mis võimaldaks kohalike hõimude omakaitseväelastel ja Iraagi julgeolekujõududel sissid asustatud piirkondadest välja ajada.

«Me ei kavatse Iraaki vägesid saata. Jätkame Iraagile luureabi andmist. Samuti teevad nendega koostööd ligi 100 Bagdadis USA saatkonnas viibivat sõjaväelast. Taktikaliselt me neid ei nõusta,» sõnas ta.

Viimased Ühendriikide väed lahkusid Iraagist 2011. aasta lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles